Нова крачка по пътя към защита на титлата: Кокинакис надви шестия поставен и е на 1/2-финал

от в 12:41 на 12.01.2023
Мартин Петков

Надали ще е пресилено, ако кажем, че връзката, която има Танаси Кокинакис с надпреварата в родния му град Аделаида, е специална, след като преди година местният любимец получи "уайлд кард" за състезанието и извървя целия път до дебютната си АТР титла, бивайки своебразно носен на ръце от зрителите по трибуните. Впоследствие в хода на миналия сезон световният номер 110 не се доразви до исканото от него ниво на сингъл, но за сметка на това 12 месеца след триумфа си, то австралиецът е обратно в своя дом, за да брани отличието си, като вече сломи съпротивата на сънародника си Алексей Попирин и топ поставения в схемата Андрей Рубльов.

Именно тези два успеха отведоха Кокинакис до четвъртфиналната фаза в турнира, където през днешния ден домакинският представител се изправи срещу Миомир Кецманович и изигра поредния си изумителен сблъсък в хода турнира, записвайки 59 уинъра, преди да се поздрави с победата след 2 часа и 11 минути на корта - 6:4 6:7(4) 6:1. С триумфа си защитаващият шампион се класира за полуфиналите в надпреварата, като следващото му препятствие по пътя към дублиране на трофея си е 34-годишният ветеран Роберто Баутиста Агут.

Местният любимец имаше мечтано начало на двубоя, след като сърбинът видимо не беше подготвен относно това какво може да предложи австралийската публика като подкрепа за своето момче, при което ударите му биваха плитки и световният номер 110 безпроблемно ги завършваше с вездесъщия си форхенд, за да отвори разлика от 3:0 в резултата. Оттам насетне Кокинакис се фокусира основно над собствените си подавания, в които беше повече от безупречен и заслужи да запише откриващия сет в актива си.

Втората част се разви напълно еднопосочно, след като сервиращите наложиха изцяло волята си на корта в австралийския град и без да станем свидетели на нито един брейкбол, ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него Кецманович промени тактическия си замисъл, като отстъпи назад от основната линия и предостави инициативата да е във водещата позиция на австралиеца, чиято ръка обаче трепна неколкократно, с което той изпрати ударите си встрани от очертанията на полето и за жалост на зрителите по трибуните, равенството в отделните сетове беше възстановено.

Решителната трета част стартира по подобие на откриващата, след като сърбинът световният номер 28 допусна миг на разконцентрация и пробивът на сметката на местния любимец не закъсня. В идните си две подавания защитаващият шампион трябваше да демонстрира здрави нерви, като съумя да го направи, отразявайки на два пъти брейкбол, с което си осигури преднина от 4:1. Тогава настъпи и преломният момент на срещата, след като подаването на Кецманович придоби маратонска продължителност от над 15 минути, в които Кокинакис показа по-голямо желание за победа от противника си и реализира пробив, с който обезкуражи сърбина, за да подпечата победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нова крачка по пътя към защита на титлата: Кокинакис надви шестия поставен и е на 1/2-финал Мартин Петков
Теми:  
atp | Аделаида | миомир кецманович | танаси кокинакис

Коментари





Следвайте ни в Facebook