"Обичай всичко, което правиш, и се труди здраво": Заветите на големия към малкия Григор (видео)

от в 07:45 на 12.08.2023
Мирела Николова

Григор Димитров е един от най-достойните примери за подражание заради своята отдаденост, трудолюбие и дисциплина. През годините родният ни представител неведнъж е посочвал именно тези три качества като едни от основните неща, необходими по пътя към успеха. Днес пък бе публикувано участието на най-добрия ни тенисист в рубриката на ATP "Note To Self", в която играчът споделя кои са най-важните съвети, които би дал на себе си като малък. Самият Григор подходи с нескрита емоционалност към предизвикателството, а ето точно какво гласи неговото своеобразно писмо към по-младата му версия:

"Здравей, малък Григор, пише ти твоето бъдещо Аз, за да те научи на някои много важни житейски уроци. Никога не оказвай твърде много натиск върху себе си. Придържай се към своите собствени вярвания и разбирания за света. Научи се да обичаш всичко, което правиш; да оценяваш всичко, което имаш и което получаваш. Невинаги ще бъдеш оценен по правилния начин, невинаги ще бъдеш обичан така, както заслужаваш, но това е нормално и трябва да свикнеш с него. Накрая, но не и на последно място - научи се да се чувстваш комфортно дори в най-враждебната среда.

Към моето малко Аз - фокусирай се повече върху това да игнорираш нещата, които може да те разсейват, независимо колко трудно е понякога. Остани дисциплиниран във всеки един аспект от живота. Винаги съм бил много трудолюбив и мисля, че това е едно от първите неща, които съм научил от моите родители, особено от баща ми. До ден днешен това е сред основните ми ценности. Важно е да запазиш постоянство, да продължиш да се трудиш усилено.

Приеми с отворени обятия напрежението и нервите. Преди 14 години изиграх първия си АТР мач срещу Томаш Бердих в Ротердам и успях дори да го спечеля, след което ме очакваше сблъсък с Рафаел Надал, който току-що бе триумфирал на Аустрелиън Оупън. Въпреки това играхме три сета и това се превърна в един от най-епичните двубои в моята кариера, а беше едва вторият ми мач в Тура.

Впоследствие ме споходиха всички последици от това да бъдеш професионален тенисист - рекламни договори, сравнения, очаквания. Да бъда сравняван с Роджър Федерер в продължение на сигурно 20 години, ме натоварваше, но в един момент реших просто да се абстрахирам от всичко това и да го погледна от добрата страна. Започнах да се смея на тези съпоставки, не им обръщах внимание и успях да си изградя свое собствено име. 

Мое малко Аз, винаги се наслаждавай. Винаги, винаги го прави. Това е красотата на спорта, който играем. Можеш да пренесеш този начин на мислене от корта в живота си извън него. Понякога ще се чувстваш привилегирован, понякога ще ти бъде изключително трудно и ще бъдеш силно разочарован, но именно това те прави по-силен. 

Всеки човек е различен и възприема провалите, загубите, разочарованията по различен начин, но мисля, че е много важно в тези моменти да направиш крачка назад и да преосмислиш това, което чувстваш дълбоко в себе си. Никога не забравяй провала. Той е нещото, което ще те накара в бъдеще да оцениш още повече това, че си се изправил, че си продължил напред и си успял. Това е начинът, по който ще станеш по-силна и по-добра версия на себе си", завърши най-добрият ни тенисист.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
"Обичай всичко, което правиш, и се труди здраво": Заветите на големия към малкия Григор (видео) Мирела Николова
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook