Отново на върха: Алкарас надви сънародник и ще измести Джокович от първата позиция в света!

от в 18:40 на 13.05.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас през миналата седмица изпълни поредната от целите си за сезона на клей, след като демонстрира висш пилотаж при участието си на домашната си Мастърс 1000 надпревара в Мадрид, където загуби едва два сета, преди да официализира защитата на трофея си. Именно спечелването на титлата в испанската столица беше от съществено значение за местния любимец, който по този начин остана на само 5 точки от върха в световната ранглиста, който към момента е притежание на Новак Джокович.

Без време за губене обаче, то испанецът мигновено се отправи към дебютната си кампания на Мастърса в Рим, който в хода на миналия сезон пропусна, докато Ноле тогава триумфира с отличието, което даваше възможността на Карлитос с едва един спечелен мач в състезанието при тазгодишното издание да се завърне на трона в класацията на ATP. Първият съперник на пътя на шампиона от Мадрид пък се явяваше неговият сънародник Алберт Рамос-Виньолас, който преди близо 12 месеца беше напът сензационно да елиминира младежа във втория кръг на Ролан Гарос, ала Алкарас съумя да спаси мачбол и да се поздрави с успеха в петсовата битка.

Днешният сблъсък на двамата испанци във Вечния град също предложи моменти на интрига и заряд, които обаче Карлитос лимитира до само няколко гейма, като оттам нататък не остави шансове на ветерана, надделявайки над него с безмилостното 6:4 6:1, дошло за час и 27 минути на корта. По този начин носителят на титлата от US Open записва своята 12-а поредна победа, която носи със себе си нужния точков актив на таланта от Мурсия, за да се изкачи на върха в световната ранглиста при следващото обновяване на класацията на АТР, което ще се състои ден след финала на турнира в Рим или по друг начин казано - 22 май.

Освен всичко, то Карлитос ще бъде и в ролята на топ поставен на Ролан Гарос, което означава, че ще видим най-младия тенисист от над 20 години насам, който ще оглавява турнир от Големия шлем. Участието на бъдещият номер едно в италианската столица пък продължава с пълна сила, като в третия кръг той ще срещне един измежду квалификанта Фабиан Марожан и 32-рия поставен Иржи Лехечка.

На старта на двубоя ясно си пролича, че Алкарас се нуждае от време за адаптация към корта във Вечния град, след като грешеше неистово при опитите си да налага волята си в разиграванията, което се оказа добре дошло за световния номер 72, който доказа защо е сред изявените клей кортъри в Тура, повеждайки с ранен пробив. Впоследствие колебанията в играта на фаворита бяха близо до това да достигнат до нови нива и той изостана с 15:30 в последвалото си подаване, но мигновено съумя да вдигне оборотите, като все по-често можехме да го видим в близост до мрежата, където завършваше комбинациите си необезпокоявано и паритетът беше възстановен. Левичарят на свой ред не остана длъжен на младия си сънародник и подобно на него реализираше впечатляващи уинъри от дъното на корта, ала с настъпването на фундаменталния десети гейм напрежението взе връх на Рамос-Виньолас, който последователно изпрати ударите си в аут, при което Карлитос отмъкна откриващия сет.

Именно така стеклите се обстоятелства оказаха изключително негативно влияние върху увереността на ветерана в началото на втората част, като той вече не си служеше със същата агресия в отиграванията си, които се превръщаха в лесна плячка за Карлитос, който от своя страна взимаше рано топката и неспирно увеличаваше бройката на печелившите удари в сметката си. Сервисът на Рамос-Виньолас също изгуби от качеството си спрямо по-рано в хода на сблъсъка и серията на шампиона от Мадрид нарасна на пет поредни гейма в актива му - 3:0. Впоследствие левичарят изстрада на практика идния си момент на начален удар, отразявайки поредица от брейкболи, за да се разпише в резултата, ала в остатъка на двубоя видимо не беше конкурентноспособен в нито едно отношение на Алкарас, който с изпълнителнията си обираше овациите на публиката и чрез втори пробив официализира триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Отново на върха: Алкарас надви сънародник и ще измести Джокович от първата позиция в света! Мартин Петков
Теми:  
atp | алберт рамос-виньолас | карлос алкарас гарфия | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook