Тони Надал: Ако не бях претоварвал тялото на Рафа, той нямаше да спечели нищо от това

от в 08:47 на 09.07.2022
Калоян Соколов

Безспорно голямата новина от последните 48 часа в света на тениса е оттеглянето на Рафаел Надал от полуфиналите на Уимбълдън. 22-кратният шампион от Шлема доигра двубоя си срещу Тейлър Фриц със 7-милиметрово разкъсване в областта на коремния мускул и прецени, че няма шансове да спечели още два мача в това си състояние. Тони Надал пък използва своята колона в испанското издание "El Pais", обяснявайки по какъв начин функционира мисленето на племенника му и през какви трудности е трябвало да премине Матадора, докато постигне всички тези успехи:

"Понякога неговият баща ме обвинява, че съм бил твърде суров с него в миналото и съм го претренирвал. Тогава му казвам, че ако бях подходил по различен начин, то Рафаел нямаше да е спечелил почти нищо от сегашните си трофеи в Големия шлем. Естествено, че не бива здравето да бъде рискувана на всяка цена, но моят племенник винаги е имал способността да извлича максимума от наглед безнадеждни ситуации. Рафа е свикнал да страда на корта и предолява това през цялата си кариера. Още през 2005-та година знаехме колко много болка ще му струва, за да продължи със спортната си кариера. Ако бяхме отдали прекалено голямо значение на тази негова хронична травма, то Рафа трябваше да се откаже в самото начало на пътя си в тениса и дори нямаше да вдигне титлата на Ролан Гарос през 2006-та година.

Рафаел запазва вяра в себе си, дори когато всички обстоятелства са срещу него. В тези моменти той е способен да извлича максимума от всяка една ситуация и да продължава да печели, макар че е на своя физически предел от сили. За него е важно да се бори до последно и да не загуби даден мач, защото е напуснал преждевременно корта, а поради по-добрата игра на неговия съперник. Няма човек, който мрази да се отказа повече от него. Рафа е същият даже в семейните ни игри, където често влага емоциите, които може да видите и на корта.

Самият му стил на игра е биткаджийски. Той непрекъснато е принуден да се въвлича в дълги разигравания и да търси начин как би могъл да разстрои играта на съперника. Нищо не е идвало лесно за него през годините и той просто не е свикнал да се предава, каквото и да се случва. Този път беше невъзможно да продължи напред. Няма как да ираеш с разкъсен коремен мускул в полуфиалите на надпревара от Шлема. Отново обаче видяхме как Рафаел опита всичко възможно, за да бъде готов за следващия си мач. Рафа все още е дълбоко отдаден на тениса и съм убеден, че въпросният ентусиазъм ще го извде до възможността да се бори за титлата на US Open" - завърши дългогодишният наставник и чичо на манакореца.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тони Надал: Ако не бях претоварвал тялото на Рафа, той нямаше да спечели нищо от това Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | рафаел надал | тони надал | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook