Тошихиде Мацуи или историята на най-възрастния активен състезател в Тура

от в 13:15 на 16.07.2021
Калоян Соколов

Наскоро Иво Карлович показа нагледно, че все още знае как се печелят мачове на най-високо ниво, макар че вече е на възраст от 42 години. Самият хърватин пък сподели, че тялото му не се чувства по-зле в сравенение с преди 10 години и просто има нужда от повече мачове, за да си възвърне състезателния ритъм. Доктор Иво изглежда не е единственият, който се бори срещу законите на времето и дори се оказва, че има по-възрастен тенисист от него в професионалния тенис. Става въпрос за японеца Тошихиде Мацуи, а сега ще ви запознаем именно с неговата история.

Мацуи е роден през 1978-а година и достига до рекордното си класиране на сингъл преди цели 15 сезона, когато става 261-ва ракета на света. Кариерата му на двойки е далеч по-впечатляваща, като дълги години уменията му при тандемите го правят редовен участник за отбора на Япония в Купа "Дейвис". Тошихиде печели националната титла три пъти подред в "карето", а и до момента е съвсем близо до топ 150 при това направление от играта. Към този момент симпатичният азиатец не се е явявал на никакви турнири от началото на пандемията и наскоро стана родител, но няма никакво намерение да се отказва от спорта, споделяйки следното:

"В момента мисля ден за ден и се наслаждавам на тренировъчния процес. Все още има място за подобение в дадени елементи, като самият аз усещам, когато това се случи и чувството е изключително приятно. Мотивацията е налице, полагам нужните усилия да съм достатъчно силен психически и физически, така че да съм готов отново да се завърна в Тура.

Спомням си как през миналия сезон получих повиквателна за ATP CUP, защото там тимовете се сформират според ранглистите. Преди години бях отстранен от националния отбор, тъй като ме счетоха за прекалено стар. Никога не съм си представял, че на 41 години ще се състезавам отново за родината си и то редом с Кей Нишикори и Йошихито Нишиока. Слушах химна, докато сълзите се стичаха по лицето ми. Такива неща доказват, че мечтите могат да се сбъднат на всяка една възраст, ако вярваш достатъчно силно в тях и ги преследваш.

Към момента няма никакви надпревари в Азия, което ме затруднява сериозно. Не ми се искаше да рискувам с някакви дълги пътувания, имайки предвид появата на новородената ми дъщеря. Същевременно тенисът ме държи жив и ме прави истински щастлив. Съпругата ми е бивша състезателка, а аз имам нейната пълна подкрепа и искам да достигна до своя пълен лимит" - завършва вдъхновяващо световният номер 821.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тошихиде Мацуи или историята на най-възрастния активен състезател в Тура Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | истории и анализи | любопитно | тошихиде мацуи

Коментари





Следвайте ни в Facebook