Трофеят отново е в негови ръце: Рууд обърна Беретини и защити титлата си в Гщаад!

от в 13:35 на 24.07.2022
Мирела Николова

Каспър Рууд винаги е бил сред най-опасните тенисисти, когато става въпрос за червена настилка, и това си пролича нагледно на тазгодишния Ролан Гарос, където норвежецът достигна до сблъсъка за титлата. Последваха няколко разочароващи ранни отпадания за него на трева, както и на турнира на клей в Бостад, но през настоящата седмица скандинавецът отново напомни за себе си и демонстрирайки впечатляваща игра в хода на цялата надпревара в Гщаад, вдигна трофея в швейцарския град за втора поредна година.

На финала го очакваше сблъсък с Матео Беретини, който се намираше в серия от 12 последователни победи. Двубоят стартира с преимущество за италианеца, но в края на втората част той допусна рязък спад в нивото си, който му костваше и крайния успех. Това доведе до триумф с 4:6 7:6(4) 6:2 за Рууд, който завоюва своята девета титла в кариерата.

Откриващият сет протече под контрола на италианеца, който можеше да разчита на мощния си начален удар и отлично насочване на форхенда, за да придобие инициативата в разиграванията. В петия гейм първото подаване на световния №5 не намираше очертанията на корта, а неубедителното му представяне на втори сервис предоставяше възможност на съперника да влезе агресивно в разиграването и да предизвика неточност. Така Беретини бе първият, който реализира пробив, и макар впоследствие да допусна спад, довел до три шанса за моментален рибрейк, то римлянинът не позволи да се стигне до изненада и скоро след това получи предимство в общия резултат.

Втората част се развиваше под пълната доминация на сервиращите, чийто начален удар работеше безотказно и значително улесняваше задачата им. В хода на сета финалистът от миналогодишния Уимбълдън се сдоби с три възможности за пробив, но не съумя да материализира нито една от тях. От своя страна, той отпусна едва две точки на собствено подаване за цялата част, с което напълно лиши от шансове за брейк своя опонент, и не бе изненадващо, че развръзката на сета ще дойде в тайбрек. Там обаче играта на Беретини се срина и той допусна цели 4 минибрейка, които гарантираха изиграването на трети решителен сет.

Спадът в представянето на италианеца продължи с пълна сила в заключителната част, където форхендът напълно го предаде и непредизвиканите грешки валяха една след друга и бе само въпрос на време скандинавецът да се възползва от катастрофалната игра на съперника си. След като отрази три брейкбола в дебютното си подаване, за световния №15 нямаше спасение в следващите му сервис геймове и след изобилие от пропуски той инкасира два пробива, предрешили триумфа на Рууд. 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Трофеят отново е в негови ръце: Рууд обърна Беретини и защити титлата си в Гщаад! Мирела Николова
Теми:  
atp | гщаад | каспър рууд | матео беретини | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook