Виландер: Дълъг път дели Медведев от нивото и доминацията на Голямата четворка

от в 18:05 на 02.03.2022
Диана Андреева

Даниил Медведев достигна до върха на АТР класацията в началото на тази седмица, измествайки Новак Джокович от трона на подреждането. Макар да е първият играч в Тура от февруари 2004-а година насам, който не е член на Голямата четворка, заемащ челното първо място в световната ранглиста, руснакът не може да се похвали с отличен баланс през 2022-ра подобно на Рафаел Надал и все още е в търсене на своя първи трофей. 

Отсъствието на абсолютна доминация на корта е причината според Матс Виландер Даниил да не заслужава да бъде определян за най-добрия в Тура. В скорошно интервю за Eurosport шведът коментира възходът в ранглистата на Медведев и неговата игра, а ето и точните му думи:

"Мисля, че можеш да достигнеш до №1 в ранглистата по различни начини. Безспорно Медведев заслужава да бъде на върха, но за да няма никакви съмнения, че е най-добрият в света, трябва да бъде още поне няколко пъти шампион от Големия шлем, докато междувременно продължи да бъде на първото място в класацията на АТР. Така работи компютърът - ако участваш в много турнири и си постоянен, значи заслужено си стигнал челната позиция, но между това да си най-добрият в конкретен момент и да си бил най-добрият през последната една година има огромна разлика. 

Климатичните условия в Мексико бяха причината Медведев да не беше фаворит в двубоя с Надал и на това се дължи и загубата. В Акапулко въздухът е влажен и топката лети по-бавно, отколкото в Австралия, след което отскача от корта по много по-различен начин. Даниил обаче трябва да печели и такива мачове, ако иска винаги да бъде считан за най-добрия. Сравнете неговите изяви с тези на Федерер, Надал и Джокович, когато те бяха №1. В най-силните си години всеки от тях беше фаворит в двубоите си, независимо дали става дума за клей, трева или хард. Случаят с Медведев не е такъв. Той има да извърви още много път, докато достигне това ниво.

Очевидно е, че с Федерер, Надал, Джокович и Мъри изживяхме най-паметната ера в мъжкия тенис, но нейният край наближава. Може би някой от тях ще продължи да бъде конкурентен още няколко сезона, но не и четиримата. Не трябва да очакваме обаче, че Надал и Джокович ще си отидат тихо и кротко. Те ще продължават да се представят на високо ниво. Според мен възходът на младите ги мотивира да продължават да се представят толкова добре. Надал твърди, че първото място в ранглистата не е приоритет за него, но такъв шампион винаги си поставя най-високите цели, а същото важи и за Джокович" - завърши изказването си Виландер.

Източник: Sportskeeda


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Виландер: Дълъг път дели Медведев от нивото и доминацията на Голямата четворка Диана Андреева
Теми:  
голяма четворка | даниил медведев | матс виландер | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook