Воля от друго измерение: Надал се върна от 2:5 срещу Корда в третия сет и остава непобеден през сезона!

от в 01:02 на 13.03.2022
Мирела Николова

Рафаел Надал започна годината си по начин, по който дори надали си е мечтаел - 15 победи от също толкова изиграни мача, както и 3 спечелени титли, едната от които бе рекордната 21-ва от Шлема, завоювана на Откритото първенство на Австралия. Днес съвършеният му баланс бе сериозно застрашен от 21-годишния американец Себастиан Корда, който водеше с 5:2 и бе само на гейм от това да сътвори зрелищен обрат, но Матадора отново демонстрира своя пословичен борбен дух и успя да излезе от наглед невъзможна ситуация, за да се поздрави с крайната победа - 6:1 1:6 7:6(3), след мач, продължил 2 часа и половина, в който драмата бе налице до последния момент. Така испанецът си осигури място в следващия кръг на Мастърса в Индиън Уелс, където негов опонент ще бъде Даниел Еванс.

Сблъсъкът стартира кошмарно за американеца, чиято игра бе изключително хаотична и по-голямата част от разиграванията завършваха с непредизвикана неточност от ракетата му. От своя страна, Рафа бе непоколебим във всеки един аспект, като същевременно се възползваше блестящо от колебливия начален удар на съперника, за да реализира два пробива и да се откъсне напред в резултата със солиден аванс от 4:0. Това сякаш свали нервното напрежение от плещите на Корда, който заигра по-освободено в оставащите минути от сета, но това далеч не бе достатъчно, за да успее да спре устрема на противника си, и така 21-кратният шампион от Шлема поведе в общия резултат.

В началото на втората част Корда показа защо е считан за един от най-обещаващите млади тенисисти. Той повиши интензитета в играта си, свеждайки до минимум грешките, които отстъпиха място на отлично насочените удари по цялата ширина на корта. Това веднага доведе до положителен резултат и първи пробив в актива на местния представител, който съвсем скоро разви преднината си до 3:0. Колебанията на младока напомниха за себе си в петия гейм, когато той бе напът да се прости с аванса си след серия неточности, но именно тогава отново извади наяве най-доброто си лице и опази подаването си. 

Великолепното представяне на световния №38 продължи с пълна сила и още в следващия противников сервис гейм отново постави под напрежение своя съперник, който бе крайно непостоянен в изявите си и бе наказан от Корда с втори брейк, подпечатан с феноменален снаряд от форхенд. Последва ново отлично подаване за любимеца на домакините, което официално сложи точка на втората част в негова полза.

Решаващият трети сет започна с рутинно спечелени геймове от сервиращите, преди непоставеният играч да повиши нивото си на посрещане и за пореден път да постави под напрежение подаването на опонента. Благодарение на изключително агресивните си и високоскоростни ретури Корда поемаше контрола върху разиграването, след което дочакваше удобния момент, в който да нанесе завършващ удар, и именно след два поредни неотразими форхенд уинъра ключовият пробив бе реализиран. Доминацията на американеца продължи и не след дълго, подпомогнат от катастрофалното представяне на Надал от сервис линията, той дублира аванса си от брейк, за да се доближи само на крачка от успеха - 5:2.

Все пак шампионът от Аустрелиън Оупън не бе казал последната си дума и успя да се възползва по най-добрия възможен начин от напрежението, сковало ръката на противника, който на два пъти сервираше за крайната победа, но именно тогава играта му претърпя пълна катастрофа, довела до 3 поредни гейма в сметката на Матадора за 5:5. Американецът побърза да възвърне загубения си ритъм и след няколко свои отлични акции достигна до брейкбол, ала тогава ръката му отново трепна и възможността бе пропиляна след поредния пресилен форхенд.

В последвалия тайбрек, който бе и най-логичният завършек на този толкова драматичен сет, нервите и на двамата тенисисти бяха опънати до краен предел, което предизвикваше изобилие от неточности и от двете страни на мрежата. В крайна сметка обаче опитът на Надал оказа своето влияние и Рафа отново успя да намери начин да излезе от наглед невъзможна ситуация, за да се поздрави с 16-ата си поредна победа от началото на годината.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Воля от друго измерение: Надал се върна от 2:5 срещу Корда в третия сет и остава непобеден през сезона! Мирела Николова
Теми:  
atp | индиън уелс | Обзори | рафаел надал | себастиан корда

Коментари





Следвайте ни в Facebook