ATP Cup бива заменен от смесен турнир; Григор и Томова с шанс за участие

от в 08:14 на 07.09.2022
Калоян Соколов

ATP Cup дебютира в тенис календара през 2020-та година и бързо се превърна в едно от най-обичаните тенис събития. Промененият формат на "Купа Дейвис" до голяма степен намали интереса към отборните състезания, но новият турнир върна тръпката към този тип надпревари и самите ние я усетихме с участието на България в дебютното издание на състезанието, когато нашите момчета постигнаха знаменити успехи над Великобритания и Молдова, за да завършат на престижното 9-то място в крайното класиране. Впоследствие родните ни представители нямаха шанс да участват в последните две години, защото бройката на отборите беше намалена, но от идния сезон се очакваше класическият формат да бъде възстановен и така отново да видим "лъвовете" в действие.

Изглежда обаче тази прекрасна перспектива няма да се сбъдне, защото според британския журналист Стюърт Фрейзър повече никога няма да наблюдаваме въпросния турнир. Изглежда, че ATP Cup ще бъде заменен от изцяло ново състезание, което се очаква да носи името United Cup. Надпреварата отново ще бъде отборна, само че ще наподобява повече на несъществуващата вече Hopman Cup, защото ще бъде от смесен характер. Разликата е, че този турнир няма да е от демонстративен характер и ще носи точки за ранглистата на участващите мъже и жени. Засега е планирано в състезанието да участват 16 тима, които да бъдат разделени в по 4 групи, а най-добрите два тима от всяка да продължат към фазата на четвъртфиналите. Самите сблъсъци пък ще се състоят от общо 3 мача, като първо ще се играе поединично, а накрая ще има решителна среща на смесени двойки. За момента не е ясно по какъв точно начин ще се определят страните участници, но ако ползваме формулата от ATP Cup, то България в момента заема ролята на трета резерва.

Както знаете, то там се вземаше под внимание класирането на най-добрия играч от съответната страна, а към момента Григор заема 19-тата позиция и има добър шанс да изведе него и Виктория Томова до участие на United Cup, тъй като за момента Хърватия заема последното предполагаемо място в схемата, но световният номер 17 Марин Чилич не е чак толкова далеч пред първата ни ракета и освен това има да защитава много повече точки до края на 2022-ра.

Самият Димитров има сходен опит, имайки предвид паметното му представяне с Цветана Пиронкова на Hopman Cup през 2012-та, когато нашите сънародници надвиха отборите на САЩ и Дания, ала отстъпиха на Чехия и не продължиха към финала. Австралия пък отново ще приеме събитието, като всяка отделна група ще се проведе в различен град, а ето и кои държави можем да очакваме да се включат в турнира според предварителните очаквания и сметки.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
ATP Cup бива заменен от смесен турнир; Григор и Томова с шанс за участие Калоян Соколов
Теми:  
atp | atp cup | united cup | wta | виктория томова | григор димитров | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook