2-кратен шампион с причина: Зверев вгорчи дебюта на Алкарас на ATP финалите в Торино!

от в 22:25 на 13.11.2023
Калоян Соколов

Александър Зверев вгорчи дебюта на Карлос Алкарас във финалите на ATP в Торино. Бившият номер едно беше спечелил и двете си срещи с този съперник през сезона и то без да загуби сет, само че Зверев показа, че неслучайно е 2-кратен носител на титлата от тази надпреварата и заслужено засега оглави "Червената група" - 6:7(3) 6:3 6:4.

Във вечерната сесия пък ни предстои да наблюдаваме руския сблъсък между Андрей Рубльов и Даниил Медведев, като победителят ще се изправи срещу германеца в сряда, докато Алкарас ще премери сили със загубилия тенисист и ще се нуждае от задължителна победа в тази предстояща битка, ако иска да запази шансовете си за класиране в 1/2-финалите на състезанието.

Началото беше колебливо за дебютанта, който пресили няколко поредни свои отигравания и Зверев не трябваше да полага особено големи усилия, за да се поздрави с реализирането на пробив.

Германецът поддържаше аванса си до 3:2, когато Алкарас демонстрира невероятно защита в откриващата точка на шестия гейм и спечели разиграването, след като пласира феноменален лоб в полето на своя опонент. Това даде сериозен импулс в действията на световния номер две, като той осъществи рибрейк на нула и впоследствие се върна от 0:40, за да поведе отново при 4:3.

Алкарас дори спокойно можеше да реализира нов пробив в 12-ия гейм, когато на олимпийския шампион му се наложи да отразява общо три сетбола, но германецът не трепна пред опасността и съумя да докара нещата до тайбрек. Там шампионът от Уимбълдън пръв реализира мини пробив за преднина от 4:2, след което взе още една точка при начален удар на опонента си и заслужено затвори сета в своя полза.

Световният номер 7 можеше напълно да изгуби шансовете си за евентуален обрат, тъй като 20-годишният тенисист изостри максимално своите удари и принуди своя съперник да се защитава далеч зад основната линия. Все пак Зверев можеше да разчита на мощния си сервис и измъкна своето подаване, а впоследствие превключи на абсолютно безгрешен режим в разиграванията от дъното на корта и закономерно се откъсна напред с пробив за 2:0.

Оттам насетне 2-кратният носител на трофея беше абсолютно безупречен на собствен начален удар и испанецът спечели само една точка на ретур до края на втората част, която беше спечелена по безапелационен начин от златния медалист в Токио.

Устремът на Зверев продължи с пълна сила в третия сет, където той категорично проявяваше по-голямо постоянство спрямо световния номер две, който редуваше изумителни изпълнения с фрапантни грешки и видимо не се чувстваше особено комфортно на корта.

Дебютантът трябваше да минава през тежки моменти във всеки един свой сервис гейм и накрая "стомната се счупи", защото Зверев отмъкна подаването на по-високоранкирания състезател и поддържаше с лекота аванса си до 5:4.

Тогава ибериецът повиши чувствително равнището си на игра и се възползва от прекалено дефнзивната позиция на германеца, за да се сдобие с точка за рибрейк, но Саша демонстрира железни нерви и сложи точка на спора, триумфирайки след 2 часа и 30 минути прекарано време на корта.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
2-кратен шампион с причина: Зверев вгорчи дебюта на Алкарас на ATP финалите в Торино! Калоян Соколов
Теми:  
atp | nitto atp finals | александър зверев | карлос алкарас | Обзори | торино

Коментари





Следвайте ни в Facebook