465 дни по-късно: Стан Вавринка отново с победа в ATP Тура!

от в 14:29 на 09.05.2022
Калоян Соколов

Стан Вавринка трябваше да премине през изключително тежък период, след като през миналата година получи травма в областта на стъпалото и претърпя цели две оперативни намеси. Все пак 37-годишният ветеран нямаше намерение да се сбогува с тениса и направи своето завръщане на Чаланджъра в Марбея преди две седмици, като 13-месечната пауза си каза своята дума и Елиас Имер го надигра без особени проблеми. Впоследствие Вавринка показа далеч по-компетентна игра в Монте Карло и имаше всички шансове да ознаменува дебютния си мач за сезона в ATP Тура с победа, само че силите му го напуснаха преждевременно и той отстъпи на Александър Бублик - 6:3 5:7 2:6.

Сега пък бившият номер три се възползва от своята "защитена ранглиста", за да влезе в основната схема на Мастърса в Рим и още на старта трябваше да се изправи срещу 14-тия поставен Райли Опелка, който вече спечели титла на червени кортове през сезона и влезе в ролята на абсолютен фаворит в срещата. Тези очаквания до голяма степен се изпълниха в първата половина от мача и американецът взе солидна преднина от сет и 4:2 гейма, ала тогава Сан върна лентата назад и продуцира най-добрия си тенис от дълго време насам, триумфирайки с крайното 3:6 7:5 6:2. По този начин швейцарецът си гарантира място във втория кръг на надпреварата в италианската столица, където го очаква среща с един измежду Ласло Джере и Борна Чорич.

Първият сет протече при пълната доминация на сервиращите играчи, но категорично гигантът влизаше в по-голям брой разигравания и държеше инициативата. Вавринка се движеше несигурно по корта, а по-високоранкираният състезател се възползва от единствената си точка за пробив и откриващата част заслужено отиде в неговия актив.

Световният номер 17 продължи да действа с голяма доза самочувствие, като с няколко мощни форхенда си осигури пробив преднина и във втория сет. Опелка не спря дотук и показа впечатляваща техника, прибягвайки до отлично изпълнени къси топки. В този момент изглеждаше, че трикратният шампион от Шлема няма никакъв шанс да се завърне в двубоя, само че изведнъж започна да удря топката по познатия мощен начин и взе следващите пет от шест гейма, с което изравни общия резултат.

Решителният сет протече при пълно превъзходство от страна на ветерана, чиито удари ставаха все по-плътни и уинърите постоянно се увеличаваха в актива му. Сервисът на американеца пък изцяло го изостави и той изглеждаше напълно безпомощен, след като беше лишен от най-голямото си оръжие. Така Вавринка с лекота сложи точка на спора и отстрани миналогодишния полуфиналист, записвайки първа победа от миналия януари насам.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
465 дни по-късно: Стан Вавринка отново с победа в ATP Тура! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | райли опелка | рим | Стан Вавринка

Коментари





Следвайте ни в Facebook