5-сетово тенис пиршество: Циципас пречупи Тийм в топ мача на първия кръг на Уимбълдън!

от в 21:54 на 05.07.2023
Калоян Соколов

Домини Тийм показа, че е отново обратно в голямата игра, но Стефанос Циципас намери сили да го пречупи в най-дългоочакваната среща от първия кръг на тазгодишния Уимбълдън, а двамата тенисисти категорично оправдаха очакванията за за зрелище.

Срещата, противопоставила двама от най-успешните тенисисти за последното десетилетие, продължи в рамките на два игрови дни, поради проливния дъжд в Лондон, и ни предложи сериозна драма, която завърши с решителен супертайбрек в петия сет, а след близо четири часа престой на корта с крайния успех се поздрави Циципас - 3:6 7:6(1) 6:2 6:7(5) 7:6(8).

По този начин световният номер 5 преодоля първото голямо изпитание на пътя си в All England Club, но това далеч не трябва да го кара да се отпуска, след като във втория етап на най-стария тенис турнир му предстои да премери сили с двукратния шампион в надпреварата Анди Мъри.

Битката беше много сериозна още от началните минути, като бившият шампион от Шлема вероятно играеше най-добрия си тенис, откакто се завърна на корта преди повече от година и оставяше често безпомощен своя съперник с топовните си бекхенди. Циципас пък блестеше с отлични излизания към мрежата, но в един момент се увлече твърде много в използването на този тактически прийом и Тийм се възползва, реализирайки пробив за преднина от 3:2 след изящен минаващ удар. Оттам насетне Тийм изцяло доминираше от сервис линията и дори не позволи на съперника си нито веднъж да достигне до равенство в точките, затваряйки по убедителен начин откриващия сет.

Австриецът продължаваше да е по-постоянен в действията си спрямо своя съперник на старта на втората част, а световният номер 5 изглеждаше изключително разпилян и се спасяваше единствено с мощните си първи сервиси. Постепенно форхендът на по-високоранкирания играч заработи на познатото ниво и уинърите рязко се увеличиха в неговата сметка и той си осигури сетбол в десетия гейм, като макар да не го реализира, то беше абсолютно безупречен в последвалия тайбрек, където отпусна само една точка на "Доминатора".

Бившият финалист от Ролан Гарос продължи да притежава игровата инициативата през третия сет и имаше цели пет брейкбола на разположение при 1:1, които пропусна до един, но оттам насетне беше абсолютно безупречен и не отпусна нито един гейм повече на Тийм до края на частта.

Четвъртият сет ни върна към началото на сблъсъка, тъй като силите бяха напълно изравнени и единствената точка за пробив се откри прец Циципас в първия гейм. Така напълно резонно се стигна до нов тайбрек, в който разликата беше един гръмотевичен пасингшот от бекхенд на австриеца, с чиято помощ той реализира мини пробив и изравни сетовете, пласирайки отличен втори сервис към бекхенда на балканеца.

Наглед световният номер пет имаше предимство в решителната част и не беше загубил нито една точка на собствено подаване до 3:3, ала точно тогава ръката му трепна и наглед беше допуснал непредизвикана грешка, която трябваше да подпечата пробива в актива на непоставения играч, но главният съдия се намеси в полза на фаворита и Циципас спечели преиграването на точката с изящно воле. В крайна сметка нищо не можа да раздели двамата играчи и те влязоха във финален супер тайбрек до 10 точки, след като преди това някогашният шампион от US Open  бе отразил мачбол.

Там гъркът пръв се откъсна напред при 4:2 точки, но беше настигнат при 6:6. Все пка по-високоранкираният играч стигна до два мачбола и пласира перфектен минаващ удар от форхенд, за да запише една от най-ценните си победи в кариерата на Уимбълдън.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
5-сетово тенис пиршество: Циципас пречупи Тийм в топ мача на първия кръг на Уимбълдън! Калоян Соколов
Теми:  
atp | доминик тийм | Обзори | стефанос циципас | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook