Без да срещне тенисистка от топ 130: Световната №126 е сензационната шампионка в Нотингам!

от в 17:58 на 18.06.2023
Мартин Петков

Началото на сезона на трева в WTA Тура, което на практика беше поставено с турнира в Нотингам ни дари с исторически момент, след като за първи път от 1977-а година насам имахме изцяло британски финал в женската професионална тенис верига. В спор за отличието пък влязоха първата и третата ракета на домакините, респективно Кейти Боултър и Джоди Бурадж, като по-високоранкираната тенисистка доказа статута си в тениса на родна земя и завърши страхотната си седмица, триумфирайки с дебютната си WTA титла, след като надви сънародничката си с 6:3 6:3. По този начин за Боултър, която в хода на кампанията си не срещна нито една тенисистка от топ 130, предстои сериозно изкачване в световната ранглиста от 126-ата позиция до 77-ата, което ще бъде нов личен рекорд в подреждането за 26-годишната местна представителка.

Още в самото начало на двубоя първата ракета на Великобритания загатна, че се чувства отлично върху тревното покритие и нямаше затруднения, за да пласира печеливши отигравания от основната линия, като често можехме да я видим и в центъра на корта, когато в близост до мрежата завършваше плитките защитни отигравания на съперничката си. Именно игровата доминация на Боултър я изведе напред в резултата с гръмкото 5:1 и макар впоследствие световната номер 131 своеобразно да се събуди, като демонстрира на свой ред уменията си в офанзивен план, за да намали частично пасива си, то по-високоранкираната тенисистка остана хладнокръвна, осъществявайки рибрейк, посредством който направи успешно първата крачка към трофея.

На старта на втората част Кейти съумя да пренесе изцяло силното си представяне, като в тези минути видимо не можеше да бъде спряна и трупаше прогресивно уинъри към актива си, при което скоропостижно се поздрави и предимство от пробив. Бурадж от своя страна не сведе примирено глава със съдбата си и опита да се бори, също стараейки се да завоюва дебютната си титла на ниво WTA, ала Боултър просто намираше правилните решения в ключовите моменти и спаси брейкбол в петия гейм, като оттам насетне повече не допусна никакви колебания на собствен сервис и узакони триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без да срещне тенисистка от топ 130: Световната №126 е сензационната шампионка в Нотингам! Мартин Петков
Теми:  
wta | кейти боултър | нотингам

Коментари





Следвайте ни в Facebook