Без време за губене: Циципас разгроми Раонич за първата си победа над него изобщо в кариерата

от в 04:16 на 29.08.2023
Мартин Петков

Стефанос Циципас демонстрира, че се намира в страхотна спортна форма на старта на US Open и преодоля теста на Милош Раонич по пътя към място във втория етап на турнира. Сблъсъкът между двамата бивши номер три в световната ранглиста бе сред най-чаканите в откриващия кръг на надпреварата в Ню Йорк, ала с представянето си в хода на сблъсъка гъркът загатна за разликата в класите между себе си и гиганта към днешна дата, сломявайки го безпроблемно след час и 57 минути игра - 6:2 6:3 6:4.

Така световният номер 7 за първи път в кариерата си надделя над канадеца, срещу когото не бе печелил дори сет при предишните им два сблъсъка, като с това се класира за втория кръг в "Голямата ябълка" и ще срещне един измежду Алексей Попирин и квалификанта Доминик Щрикер.

Дебютните подавания в мача не представляваха никакъв проблем за сервиращите, но мигновено след това настъпи първият кризисен момент за седмия поставен, който изостана с 15:40. Въпреки затрудненото си положение, то Циципас намери оптималния баланс в началния си удар и оцеля, докато трудно можеше да се каже същото за бившия финалист от Уимбълдън, предвид факта че той направи три двойни грешки и на практика доброволно предаде гейма си в актива на елина. Оттам насетне световният номер 7 пое умело щафетата да е във водещата роля на корта и нито за секунда не допусна водачеството му да бъде застрашено, като под знака на печелившите си удари дублира своя аванс и записа откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част гъркът продължи да бъде все така стабилен по отношение на размените от основната линия и неточности от неговата ракета почти липсваха, при което световният номер 337 опитваше да бъде по-агресивен, ала грешеше необратимо в немалко от случаите. Същевременно гигантът намери верен съюзник в лицето на подобрения си сервис и спаси ранен брейкбол в сета, като впоследствие ни предложи една от най-добрите точки изобщо в първия ден на тазгодишния US Open, след като завърши блестящо от бекхенд по правата, но силите му се оказаха недостатъчни да поддържа нивото на Циципас в дългосрочен план и след късен пробив в осмия гейм, фаворитът дублира преднината си в отделните части.

С настъпването на третия сет станахме свидетели на известна доминация от страна на сервиращите, като подаванията им отминаваха скоростно, а интригата липсваше. Постепенно с течение на времето обаче Раонич наглед намери правилния подход в подготовката си за нанасянето на завършващо отиграване от форхенд, оставяйки противника си без възможност за реакция, при което осъществи дебютния си пробив за мача - 4:2.

В този момент своеобразно светна сигналната лампа за гърка, който отново се завърна към изключително агресивния си тенис, като зададе твърде високо летвата в разиграванията и някогашният представител на тенис елита видимо нямаше отговор за комбинациите на елина в предни позиции, което доведе до серия от уинъри в актива на Циципас и той спечели следващите четири гейма, за да сложи точка на спора в срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без време за губене: Циципас разгроми Раонич за първата си победа над него изобщо в кариерата Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | милош раонич | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook