Безупречен Надал надигра лидера в групата и прекъсна серията си от 4 поредни загуби!

от в 16:54 на 17.11.2022
Мартин Петков

Nitto ATP Finals за поредна година не пропусна да ни поднесе изненади още в груповата фаза на състезанието, след като в този наглед ранен етап с по-нататъшно участие в надпреварата се сбогуваха бившия шампион Даниил Медведев и все още търсещият последното парче от пъзела Рафаел Надал, в чиято богата на отличия витрина липсва единствено трофеят от финалите на АТР, с който пътищата им се разминаха и през този сезон.

Матадора в заключителния си официален двубой за календарната 2022-а трябваше да се изправи срещу сензацията в Торино и победител в Зелената група - Каспър Рууд, единствената му среща с когото датира от финала на тазгодишния Ролан Гарос, когато испанецът прибави 14-а титла от Откритото първенство на Франция и общо 22-а от Шлема към визитката си. Норвежецът, който впоследствие достигна мача за отличието и на US Open, демонстрира огромен възход в представянето си на закрито по време на надпреварата в италианския град, но отново не съумя да превъзмогне респекта, който изпитва към идола си, при което Надал без да се нуждае от втора покана, се поздрави с почетна победа на Nitto ATP Finals - 7:5 7:5. Въпреки поражението световният номер 4 продължава към полуфиналите, където ще срещне един измежду Андрей Рубльов и Стефанос Циципас, но губи шансовете си да се бори за невижданата до момента в тениса парична награда от близо 5млн. американски долара, които ще прибере шампионът, ако остане непобеден, докато Надал избегна опасността за първи път в дълголетната си кариера да запише пет поредни загуби и спря брояча на четири, завършвайки с успех тазгодишния си емблематичен тенис сезон, в който спечели две титли от Големия шлем.

Началото на двубоя измина изцяло под превъзходството на подавачите, които неизменно си осигуряваха нужния превес със сервис и слагаха край от разиграванията с до два-три удара. Това статукво се запази в доста продължителен период от срещата, преди да настъпят първите проблеми за манакореца. Рууд опитваше при всяка открила му се възможност да пласира топката на бекхенда на Матадора, при което испанецът показа добра работа с краката и често "бягаше" от обратния си удар, за да стреля от форхенд, но предвид сериозния риск за подобна игра грешките не закъсняха, а с тях и брейкболите пред финалиста от US Open.

Бившият номер едно в тези мигове използва умело левичарския си сервис и се спаси, поддържайки паритета при 5:5. С това действие на Надал по всичко личеше, че ни предстои да наблюдаваме тайбрек, ала в последния възможен момент скандинавецът се пречупи, като допусна три поредни грешки от нищо непредвещаваща ситуация и беше мигновено наказан от рекордьора по титли от Шлема, който си осигури предимство чрез любимия си дланен удар и завърши с воле в опразнената половина на корта, записвайки откриващия сет на сметката си.

Втората част ни направи свидетели на аналогичен развой на събитията, като все така впечатление правеше подаването на испанеца, който имаше над 90 процента спечелени точки от разиграните на първия му сервис и цели 16 срещу името си. Подгласникът от Ролан Гарос и US Open не пропусна по подобие на ибериеца да затвърди аплаузите по адрес на началния си удар, които си спечели в предишните две срещи и двамата поддържаха темпото на срещата с бързи геймове в активите си - 5:5.

Всичко това отново ни отведе до финалното подаване за влизане в тайбрек на Рууд, който беше притиснат до стената от играещия на върха на възможностите си рекордьор от титли от Шлема. Надал реализира последователно точки от форхенд и си осигури два мачбола, като пропусна да вкара ретур на първия, но при вторият беше безпощаден и сложи точка на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Безупречен Надал надигра лидера в групата и прекъсна серията си от 4 поредни загуби! Мартин Петков
Теми:  
atp | nitto atp finals | каспър рууд | рафаел надал | торино

Коментари





Следвайте ни в Facebook