Борбата на Рене Ричардс или историята за появата на транс атлетите в света на тениса

от в 14:29 на 06.04.2021
Калоян Соколов

В съвременния свят операциите за смяна на пола са се превърнали в нещо съвсем обичайно и все по-често наблюдаваме подобни случаи в професионалния спорт, като на предстоящата Олимпиада ще видим поне трима транс атлети в действие. Редица фенове твърдят, че такива спортисти са измамници, тъй като генетичните особености си остават изявени при мъжете, които решат да се състезават в дамските съревнования и това им дава сериозно предимство, но въпросната общност вече е намерила своето място под слънцето и вероятно в бъдеще ще виждаме още много такива случаи.

Към момента в тениса няма сведения за подобен вид състезател, само че в миналото това не е било така и сега ще ви запознаем с една от пионерките на това движение, която е трябвало да мине през сериозни перипети и публично неодобрение, за да получи възможността да изпълни своята мечта, а именно кариера в Женската тенис асоциация.

Става дума за доктор Рене Ричардс, която е офтамолог по образование, но също така е била в топ 20 на световния тенис и е достигала до финал в турнирите от Големия шлем на двойки. Ричардс също така се е занимавала с треньорска дейност, като извежда Мартин Навратилова до редица бележити постижения, а от близо 20 години насам има честта да бъде приета в "Залата на славата".

Рене всъщност е родена под името Ричард Рускинд и израства в изключително нездравословна семейна среда. Сестрата на малчугана има абсолютно мъжко поведение и постоянно му отрежда ролята на малко момиченце в техните игри, а майката на детето периодично го облича с женски дрехи, считайки, че така нейният син придобива много по-приятен външен вид.

Рускинд придобива интерес към тениса от своя баща, който редовно посещава местния клуб и скоро младежът започва да тренира с най-добрите треньори в Ню Йорк, с чиято помощ съумява да влезе със стипендия в Йейл и се превръща в един от най-добрите играчи на колежанско ниво. Той обаче бива масово отбягван, защото често се явява в дамски тоалети, което тогава се е смятало за форма на психично разстройство.

Женските черти на Ричард далеч не го спират да се превърне в един от най-успешните тенис аматьори някога и освен това има възможност да подпише професионален бейзболен договор с тима на New York Yankees, само че това никога не е било цел на американеца.

Впоследствие той пътува до Мароко, където отива до специализирана клиника, в която се извършват операции за смяна на пола, но остава недоволен от стандартите на медицинските лица и продължава да прикрива истинската си същност. В този период Рускинд разкрива, че се е държал като истински мачо и дори става част от флота на страната си, стараейки се да събуди заспалата си мъжественост. Ричард даже сключва брак с момиче на име Мериам, от което има син, ала двойката бързо разбира как не може да преодолее особеностите на спортиста.

Тенисистът изпада в толкова дълбока депресия от това, че не може да живее по собствените си желания, че за него остава единствено варианта да се самоубие или най-после да се превърне в жена. Рускинд най-после предприема въпросната крачка, но продължава да практикува професията си, представяйки се за мъж, тъй като всички хора в града го познават във въпросното му амплоа.

Това кара мъжа да се премести в Калифорния, където вече приема образа на Рене и заживява по своите правила. Тя бързо привлича внимание с победите си на малките турнири в женския Тур, само че изрично в пресата става ясно, че американката няма да бъде допусната до участия в професионални надпревари заради своето минало.

Тези обстоятелства разпалват страст у Рене, която я кара да излезе от лекарския кабинет и да се бори за статуквото на атлети като нея и в крайна сметка печели съдебната битка за правата си. Много състезателки остават несъгласни с включването на Ричардс в състезанията и демонстративно се отказват от тях, докато други не крият своята враждебност към нея.

Тя обаче има подкрепата на водещите тенисистки Били Джийн Кинг и Мартина Навратилова, а и бързо се установява, че Рене далеч не е непреодолимо препятствие за най-добрите в света, което сякаш смекчава тяхното отношения по казуса. В крайна сметка американката прокарва първите стъпки към постигането на толерантност и приемственост към транссексуалните атлети, а нейните мемоари са едни от най-четените на пазара в края на миналия век и даже биват екранизирани.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Борбата на Рене Ричардс или историята за появата на транс атлетите в света на тениса Калоян Соколов
Теми:  
wta | истории | любопитно | рене ричардс

Коментари





Следвайте ни в Facebook