Ботини: Григор е много сдържан, много позитивен по време на цялата надпревара

от в 15:35 на 15.02.2021
Анисия Стоева

Григор Димитров от години се радва на успех на Откритото първенство на Австралия, където за четвърти път влиза в четвъртфиналите. Полуфиналистът от 2017 г. ще се опита отново да се върне в последните четири, когато във вторник ще се изправи срещу руския квалификант Аслан Карацев. Наскоро българинът започна работа с нов треньор- Данте Ботини, бившият дългогодишен наставник на Кей Нишикори. ATPTour.com разговаряха с Ботини за техния бърз старт, какво е усещането да опознаеш Димитров и как той е тренирал шампиона на Nitto ATP Finals 2017 под сериозна карантина. Ето и втора част от интервюто:

Отлетяхте за Мелбърн от Лос Анджелис и ви бе възложена строга карантина, но Григор беше в друг полет и успя да тренира. Колко трудно беше да помагате на Григор, докато бяхте в хотела?

- Бях в контакт с него всеки ден и му казвах неща, които исках да прави, да практикува и да продължи с подготовката, която направихме в Монако. Говорех с него и той ми даваше отзивите си и му казвах каквото мога. Бях в контакт и с треньора на Давид Гофен, който ръководеше тренировките. Казвах му неща, които бих искал да правя на практика, и той ми помогна, захранвайки Григор с няколко неща. Трябва да благодаря на Жермен Жигунон (треньорът на Гофен).

Направиха ли някакви видеоклипове, за да видите какво става?

- Да, помолих Григор да ми изпрати няколко видеа от тренировките. Не бяха дълги, но поне можех да го видя!

Понякога отнема време на играч и треньор да свикнат да работят помежду си. Но Григор веднага е на четвъртфинал от Големия шлем. Как Вие като треньор решавате колко съвета да му давате в такъв голям момент?

- Същият съм като първия турнир, който играхме тук, и първите няколко кръга на Откритото първенство на Австралия. Не променям нищо, защото е четвъртфинал или осминафинал или първи кръг. Не ме интересува. Просто трябва да продължаваме да правим същите неща, които сме правили, същата рутина, да продължаваме да играем по същия начин и след това да вървим ден за ден, мач за мач. Поддържам нещата прости и абсолютно същите, както сме ги правили.

Григор ще бъде фаворит на четвъртфиналите срещу Аслан Карацев, който се състезава в първата си основна схема от Големия шлем. Как поддържате Григор съсредоточен върху задачата, вместо да мислите как неговият опонент никога не е бил в тази ситуация и е номер 114?

- Същото е, Григор знае, че щом този човек е на четвъртфиналите, затова си има причина. Очевидно Аслан играе много добър тенис, той е много опасен. Григор трябва да се съсредоточи върху играта си. Просто тренираме, работим върху някои удари, мисля, че ще е добре за Григор в мача и това е всичко. Няма значение кой е срещу него. Той просто трябва да се съсредоточи върху играта си.

Говорихте ли за целите напред?

- Разбира се. Не наистина конкретни неща. Не си поставихме конкретна цел преди този сезон, искам всъщност да поговоря за това по-задълбочено след този турнир. Но, разбира се, поговорихме малко за това как го виждам да играе и къде мисля, че принадлежи. Искаше да чуе това и от мен. Аз съм много амбициозен в този смисъл и той също е, той е много нетърпелив. Дано успеем да достигнем максималното.

Ако искате да видите Григор да прави едно нещо през останалата част от турнира, какво би било то?

- Да поддържа същата последователност и същия манталитет, който е имал. Той е много сдържан, много позитивен през цялата надпревара и е много спокоен психически. Това очаквам от него и бих искал да го видя.

Първата част от интервюто може да видите тук.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ботини: Григор е много сдържан, много позитивен по време на цялата надпревара Анисия Стоева
Теми:  
григор | григор димитров | данте ботини | димитров

Коментари





Следвайте ни в Facebook