Дежа вю от Уимбълдън: Нова французойка постигна сензационен успех над Швьонтек!

от в 20:39 на 29.07.2022
Мартин Петков

Ига Швьонтек неизменно доминира женската тенис сцена в последната близо половин година, като в този период съумя да завоюва шест титли, сред които и Ролан Гарос, а още по-впечатляваща бе серията ѝ от 37 поредни победи, която приключи със загуба от Ализе Корне в третия кръг на Уимбълдън. Полякинята се отдаде на почивка в очакване на американското турне, но непосредствено преди неговото начало, което е идния понеделник, реши да се зареди с положителна енергия и същевременно да зарадва феновете на тениса в родината си Полша, като се включи на WTA 250 надпреварата във Варшава. Световната номер едно безпроблемно спечели първите си два мача в полската столица и достигна четвъртфиналите, където я очакваше бившата номер 4 Каролин Гарсия.

Сблъсъкът далеч не представляваше поредния рецитал на клей за световната номер едно, която срещна сериозен отпор от опитната французойка и грешеше значително повече от обикновено, докато точките се трупаха неспирно в актива на съперничката ѝ. Гарсия пък от своя страна по никакъв начин не се влияеше от мощната подкрепа за местната любимка и след 2 часа и 19 минути на корта поднесе една от изненадите на сезона, като нанесе първо поражение на клей за годината на Швьонтек - 6:1 1:6 6:4. Световната номер 45 с този си успех несъмнено се превръща във фаворитка за титлата в полската столица, а следващото ѝ препятсвие е италианката Жасмин Паолини във фазата на полуфиналите.

Още в началните минути на двубоя се създаде впечатлението, че полякинята не се чувства комфортно на корта, поради изпълнената ѝ с неточности игра, от което мигновено се възползва световната номер 45 и взе ранен пробив аванс. Ига се опита да отговори подобаващо, като моментално достигна три възможности за рибрейк, но защитата на Гарсия бе на изключително високо ниво и тя не просто оцеля, а дори използва импулса в представянето си, за да реализира втори пробив, с който шокира всички на корта и поведе с 4:0. Световната номер едно нямаше никакво намерение да се предава и мигом редуцира пасива си, връщайки единия брейк, ала сигурността и спокойствието, които излъчваше французойката, се оказаха твърде висока топка за местната любимка и скоро откриващият сет остана в историята.

Втората част имаше наглед рутинен старт за двете състезателки, които спечелиха първите си подавания, преди Гарсия отново да притисне полякинята на ретур, като достигна два брейкбола, но за нейно съжаление, не съумя да ги оползтвори. Именно това се оказа и повратната точка, след като от този момент нататък Швьонтек заигра на върха на възможностите си по всеки един аспект и напомни за най-добрите си дни на червено, печелейки безответно пет последователни гейма, за да възстанови равенството в отделните части.

Третият и решителен сет даде нужното поле за изява на двете тенисистки, които опитваха да се надлъгват както игрово, така и тактически, като изненадата за зрителите идваше от това, че световната номер 45 видимо стои по-добре на корта и атестат за това беше фактът, че тя първа достигна брейкболи, но не сполучи с реализацията им. Французойката продължи да излъчва самочувствие, сякаш преди мача тя бе в позицията на абсолютен фаворит, ала точно това мислене ѝ донесе множество дивиденти и тя след поредната си безупречно проведена акция в атака оползтвори възможността си за късен пробив в осмия гейм. Световната номер едно обаче отново доказа, че на клей никога не може да бъде отписвана и реализира рибрейк, с който оцеля в двубоя и екзалтира до максимум сънародниците си по трибуните. Гарсия за пореден път в мача не падна духом от пропиляната си преднина, като вкара всичката си останала енергия при последвалото подаване на Швьонтек и се пребори, осъществявайки обрат в гейма, за да си осигури първия мачбол в сблъсъка, който оползтвори след убийствен ретур уинър, като по този начин се поздрави с победата и нанесе първо поражение на световната номер едно на червено за годината, която до момента имаше 18 успеха.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Дежа вю от Уимбълдън: Нова французойка постигна сензационен успех над Швьонтек! Мартин Петков
Теми:  
wta | варшава | ига швьонтек | каролин гарсия

Коментари





Следвайте ни в Facebook