Джокович: Искам съперниците ми да се страхуват, че винаги мога да обърна мача

от в 05:17 на 09.01.2023
Мирела Николова

След като през миналия сезон Новак Джокович не бе допуснат да се състезава в Австралия заради ваксинационния си статус, то през тази година изискването за наличие на "зелен сертификат" бе премахнато и той получи възможност да се завърне на австралийска територия. Още с първия си турнир сърбинът затвърди доминацията си на Зеления континент, триумфирайки на АТР 250 надпреварата в Аделаида и удължавайки победната си серия на цели 34 поредни победи в Австралия.

Финалната победа обаче не дойде никак лесно за белградчанина, който трябваше да прекара цели 3 часа и 11 минути на корта, за да сломи съпротивата на 22-годишния Себастиан Корда. Ноле бе на точка от загубата в края на втория сет, но въпреки това за пореден път демонстрира своя пословичен борбен дух и съумя да осъществи обрат, за да вдигне своята 92-ра титла в кариерата. Това бе и осмият случай, в който Джокович успява да завоюва трофея, след като е бил изправен пред мачбол в един от двубоите си в турнира. 

"Никой не е непобедим. Виждали сме най-големите тенисисти в историята да губят някои значими мачове. Самият аз в кариерата си имам случаи, в които съм бил изключително близо до успеха, но въпреки това не съм бил краен победител. Понякога нещата не се получават по начина, по който ти се иска, докато друг път е точно обратното. Статистиката показва, че съм печелил много от тези, в които не съм бил в изгодна позиция, така че няма как да не съм щастлив", коментира бившият номер едно.

Той също така добави, че е трудно да се определи каква е точната формула за това да успееш да обърнеш събитията в своя полза и не съществува универсално правило за подобни моменти.

"Мисля, че всеки един от нас е различен и уникален по свой собствен начин по отношение на характера, на тялото, стила на игра. Някой се чувства по-комфортно да изпълни сервис-воле в някоя напрегната ситуация, други са по-уверени, когато залагат на сигурно, играейки от основната линия. Тук наистина има значение в конкретния момент какво чувстваш и срещу кого играеш.

Разбира се, когато изоставаш в резултата, в главата ти се въртят хиляди мисли. Без съмнение изпитваш напрежение, но важното е да успееш да се адаптираш към него, да го преодолееш и да опиташ да извлечеш максимума от него", съветва 21-кратният шампион от Шлема.

Сърбинът не пропусна да отбележи и факта, че колкото повече оспорвани мачове печели, завръщайки се от наглед невъзможна позиция, толкова по-голямо влияние оказва това върху психиката на бъдещите му опоненти.

"Смятам, че големият брой реализирани обрати влияе на начина на мислене на противниците ми. Това е нещото, към което се стремя. Искам те да знаят, че независимо от резултата, аз винаги се боря до самия край, до последния удар, за да постигна обрат. Искам да се страхуват, че мога да обърна мача във всеки един момент. Разбира се, винаги е предимство да излизам на корта срещу човек, който знае на какво съм способен", завърши шампионът в Аделаида.

Източник: АТР

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович: Искам съперниците ми да се страхуват, че винаги мога да обърна мача Мирела Николова
Теми:  
atp | Аделаида | интервю | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook