Франческа Джоунс - тенисистката с 5 липсващи пръста, която днес ще играе на WTA 1/4-финал

от в 14:08 на 07.04.2023
Мирела Николова

Франческа Джоунс е родена с четири пръста на двете си ръце, три пръста на десния и четири на левия крак, но въпреки това не спира да доказва, че не съществуват невъзможни неща, и през вчерашния ден се класира за своя първи WTA четвъртфинал на турнира в Богота. Британката, която понастоящем се намира на 817-а позиция в света, бе повече от категорична срещу световната №174 Карол Жао и след само 71 минути престой на корта оформи крайното 6:2 6:1, за да си осигури дебютно участие в топ 8 на WTA надпревара, където по-късно днес ще се изправи срещу шестата поставена Лаура Пигоси (№101).

22-годишната британка има рядко генетично заболяване - синдром ЕЕС (Ектродактилия-ектодермална дисплазия), засягащо пръстите на ръцете и краката, поради което тя неколкократно е била принудена да се подлага на операция. Джоунс трябва да се справя с трудности не само в ежедневието си, но и на корта, защото болестта влияе върху захвата на ракетата ѝ, както и върху нейния баланс.

"До известна степен съм щастлива, защото синдромът е нещо, което ми помогна да стана човекът, който съм днес. Без него нямаше да бъда толкова мотивирана да правя каквото и да било в бъдеще, колкото съм сега. Всъщност бих казала, че това е нещо, с което се гордея, и няма да позволя да ме повали. Към всички, които имат някакъв вид заболяване - опитайте се да правите всичко по възможно най-добрия начин", апелира британката, чието мото е: "Най-важното нещо в живота е да правиш това, което хората казват, че не можеш".

Франческа също така споделя в интервюта как повечето лекари са я убеждавали, че няма да може да прави това, което иска, но тя успява да ги опровергае. Британката може да се похвали със спечелването на общо 6 титли на турнири от категория ITF, както и още 4 загубени финала. През 2021 година тя успява да достигне до основната схема на Аустрелиън Оупън и Уимбълдън, а няколко месеца по-късно, в началото на 2022-ра, постига своето върхово класиране в световната ранглиста - №149. Сред най-знаковите победи в кариерата на Джоунс са успехите ѝ над Сабине Лисицки (бивша №12) и Моника Никулеску (бивша №28).

"Аз не играя тенис заради парите, а защото той е моята страст и чрез изявите си искам да помогна на другите хора да видят, че ако имаш необходимото желание и воля, можеш да промениш своята съдба и да изживееш живота си по начина, по който ти самият винаги си искал."


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Франческа Джоунс - тенисистката с 5 липсващи пръста, която днес ще играе на WTA 1/4-финал Мирела Николова
Теми:  
wta | богота | истории и анализи | любопитно | франческа джоунс

Коментари





Следвайте ни в Facebook