Големите имена на тениса се завръщат на Australian Open 2024

от в 10:25 на 24.11.2023
Tennis.bg

Три бивши шампионки от Откритото първенство на Австралия - Наоми Осака, Каролин Вожняцки и Анжелик Кербер - ще се завърнат на "Мелбърн Парк" през януари, като към тях ще се присъединят Ник Кирьос и победителят от 2022 г. Рафаел Надал.

Те са нетърпеливо очаквани от феновете на тениса по цял свят, въпреки че според актуалните бет коефициенти за победител в Betano имената им не са сред основните претенденти за купата.

Директорът на турнира Australian Open Крейг Тайли заяви, че се очаква Надал и Киргьос да се завърнат през 2024 г. след сериозни травми в опит да оспорят доминацията на Новак Джокович на "Род Лейвър Арена", където до момента той има спечелени 10 от рекордните си 24 титли от Големия шлем.

Последният състезателен мач за 37-годишния испанец беше именно на Australian Open през февруари 2023 г., когато той претърпя шокиращо отпадане във втория кръг от Макензи Макдоналд. Рафаел Надал получи контузия на бедрото при поражението от американеца в прекия двубой и беше принуден да пропусне събития като Индиън Уелс, Маями, Мадрид, Рим и Ролан Гарос, преди окончателно да прекрати сезона си през юни, за да се подложи на операция на тазобедрената става и да започне рехабилитация.

Носителят на 22 титли от Големия шлем Надал изпадна от топ 100 на ATP Tour за първи път от 2003 г. насам поради липсата на достатъчно време за игра. Той можеше единствено да наблюдава отстрани как Новак Джокович поставя рекорд за най-много титли от Големия шлем при мъжете - 24, след като настоящият номер 1 в света спечели Откритите първенства на Австралия, Франция и САЩ през този сезон.

Едва преди няколко дни, Надал потвърди упоритите слухове относно завръщането си на корта през 2024 г. "Намирам се в добър етап от живота си. Досега не знаех дали някой ден отново ще играя тенис, а сега искрено вярвам, че ще го направя", каза Надал.

Макар да не уточнява в кое първенство ще направи своя дебют след контузията, всички фенове на испанеца се надяват това да се случи именно в Австралия. В едно нещо обаче е сигурен - че няма да има никакви очаквания за следващия сезон. 37-годишният тенисист възнамерява 2024 г. да бъде неговата прощална година с професионалния тенис и затова няма да се фокусира върху преследването на титли и рекорди. "Няма да спечеля повече Големи шлемове от Новак Джокович, но ще имам възможност отново да се наслаждавам на играта."

Очаква се австралиецът Ник Киргиос също да се завърне след няколкомесечно прекъсване, поради контузия. Той се оттегли от миналогодишното Открито първенство на Австралия и прекъсна плановете си за завръщане на Уимбълдън, но според директора на АО тренира усилено и се надява да се завърне навреме за издание 2024.

Четирикратната шампионка в турнирите от Големия шлем и бивша номер 1 в света Наоми Осака ще направи своето грандиозно завръщане от майчинство в началото на 2024 г. Очаква се Осака да стъпи на корта и на завърналия се след няколкогодишна пауза Brisbane International, но първата ѝ поява на турнир от ГШ ще бъде именно в Австралия.

Към Осака ще се присъединят и колежките ѝ Каролин Вожняцки и Анжелик Кербер. Преди 3 години Вожняцки бе твърдо решена да се оттегли от корта и да се отдаде напълно на семейството си, но през лятото на 2023 обяви, че е готова да се завърне към тениса. Освен носителка на трофея на АО, датчанката е и бивша водачка в световната ранглиста. Анжелик Кербер също е бивша номер едно в листата, която е готова за нови постижения на корта след близо двугодишна пауза.

Турнирът при дамите обещава силна конкуренция и вълнуващи обрати, като онлайн букмейкърите възлагат най-големи надежди за успех на Ига Швьонтек и Арина Сабаленка с коефициенти от 4.00 и 7.00. Също толкова оспорван ще бъде и шампионатът при мъжете, като челните места в класациите заемат Новак Джокович и Карлос Алкарас с 2.15 и 3.30 (към 21.11.2023 г.).


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Големите имена на тениса се завръщат на Australian Open 2024 Tennis.bg
Теми:  
тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook