Григор Димитров остана на две точки от титлата в Истанбул (видео)

от в 19:55 на 01.05.2016
Искрен Минчев

Григор Димитров не успя да вземе първа титла за сезона. Във втория си финал през 2016-а той загуби от Диего Шварцман на АТР 250 турнира в Истанбул. Аржентинецът се наложи след 6:7(5), 7:6(4), 6:0 за близо три часа битка. Това е първа титла в кариерата на латиноамериканеца, а Димитров загуби пети финал.

Първият сет бе доста нервен и изпъстрен с грешки за двамата. Гришо вкара 76% първи сервис, но в дългите разигравания доминираше пъргавият аржентинец. Димитров проби първи за 2:1, но малко по-късно в шестия гейм, авансът му бе заличен. Той изостана с 0:40 и Шварцман реализира втория си шанс. Последваха серия пробиви като Гришо не успя да затвори сета на два пъти при 5:4 и 6:5 на свой сервис.

В тайбрека Димитров стигна първи до мини-пробив като се измъкна в изключително разиграване за 3:1. Българинът продължи да доминира за 5:1, но пропиля голяма част от аванса си. Все пак Григор съумя да затвори сета със 7:5 точки за 70 минути на корта. Любопитното е, че и двамата завършиха с по 45 спечелени точки и четири пробива.

Сет №2 се превърна в пълно копие на предходния, а началото бе прекрасно за Григор Димитров, който се възползва от непредизвикани грешки на опонента, за да пробие за 2:0. Шварцман пак не се предаде и по сценария от първия сет, сравнително бързо върна пробива в петия гейм. Той в повечето случаи доминираше в по-дългите разигравания. 170-сантиметровият аржентинец отново не успя да сервира на ниво и Димитров го проби на нула за 4:2.



В ключовия момент при 5:3 бившият спортист №1 на България спаси три точки да загуби подаването си, но нямаше сили за повече. Шварцман реализира серия от три поредни гейма. След това обаче се провали в опита си да затвори сета и пак двамата достигнаха тайбрек. Там южноамериканецът поведе с 3:2 след двойна грешка на родния състезател, до края заслужи успеха със 7:4 точки.

Шварцман продължи да доминира и проби за 2:0 в третия сет. Последва гневна реакция от Григор, който демонстративно счупи ракетата си. До края българинът имаше физически проблеми. Той счупи общо три ракети, бе освиркан от публиката, а при 5:0 му бе присъден и наказателен гейм за поведението.

С представянето си в Турция първата ни ракета си осигурява 150 точки за световната ранглиста. Финалът за Гришо бе втори тази година, след като в Сидни загуби след пропуснат мачбол, срещу Виктор Троицки. От новата седмица той ще участва на "Мастърс 1000" в Мадрид. Там негов съперник ще бъде местният представител Пабло Карено Буста.


Виж още:

Григор Димитров се извини за поведението си



Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров остана на две точки от титлата в Истанбул (видео) Искрен Минчев
Теми:  
григор димитров | диего шварцман | истанбул | тенис | тенис турнир в истанбул

Коментари





Следвайте ни в Facebook