Григор Димитров срещу Роберто Карбайес Баена - анализ, коефициенти и очаквания

от в 02:22 на 03.10.2020
Марк Хаджижеков

Утре от около 17:00 часа българско време Григор Димитров ще излезе на корт Симон-Матьо в опита си да се класира за първи път за осминафиналите на Ролан Гарос. Съперник на българина ще бъде трети пореден тенисист, намиращ се извън топ 100 на световната ранглиста, от началото на турнира, като неговото име е Роберто Карбайес Баена. Макар и испанецът да притежава скромния ранкинг от №101, той в никакъв случай не бива да бъде подценяван. 

Какво можем да очакваме от Роберто Карбайес Баена? 

Роберто посочва като своя любима настилка... досетихте се, клей кортовете. Всъщност той е изиграл цели 70% от всичките официални мачове в кариерата си именно на землената настилка. 

Испанецът има и една спечелена титла в кариерата си, като тя идва през 2018 г. на турнира в Кито, който се провежда именно на червено. Интересен факт е, че Баена побеждава на полуфиналите съперника на Григор от втория кръг на тазгодишния Ролан Гарос - Андрей Мартин. На финала Баена се налага над сънародника си Алберт Рамос-Виньолас. Любимата надпревара на Роберто обаче е не тази в Кито, а именно Откритото първенство на Франция. 

Карбайес Баена има скромни резултати на турнирите от шлема, като през цялата си кариера, която испанецът започва през 2011 г., той има едва 3 победи на сметката си срещу цели 10 поражения. На Ролан Гарос Роберто има едва една победа в основната схема, като тя идва през 2019 г., когато испанецът надделява над 304-тия в света Александър Мюлер, преди да отстъпи във втория кръг на Филип Крайнович. 

Всъщност Карбайес Баена и Григор имат нещо общо помежду си, и то е, че и двамата досега никога не са се класирали за втората седмица на Ролан Гарос. Българинът има цели 4 загуби в третата фаза на надпреварата, а съперникът му утре ще има първата възможност в кариерата си да достигне до четвъртия рунд на любимия си турнир. Това също така ще бъде първа среща между двамата тенисисти. 

Нека да погледнем пътя на Карбайес Баена до третия кръг: 

Испанецът използва спецификите на тазгодишните условия в своя полза, като той умело неутрализира силата от ударите на своите съперници и дочаква перфектния момент за контраатака. Потърпевш от този маньовър се оказа осмият поставен Денис Шаповалов, чийто агресивен тенис не съумя да пребори испанската ,,стена", намираща се от отсрещната страна на корта. Мнозина обаче забравят кой бе жертва в първия кръг на Карбайес Баена. 

Това бе Стийв Джонсън, който спечели едва два гейма и отстъпи с катастрофалното 1:6 1:6 0:6. Тези резултати показват явно, че испанецът определено не е за подценяване, като се има предвид формата, в която се намира конкретно през тази седмица. 

Непременно Григор утре ще трябва да повиши както процента си на вкаран първи сервис, така и неговата ефективност, за да може да печели бързи точки на начален удар, както и да си изгражда предимство по време на разиграванията в своите подавания. Определено сънародникът ни ще изпита затруднения с качествените ретури на предстоящия си съперник, който е спечелил цели 44% от точките при посрещане в мача си срещу Шаповалов - тенисист, притежаващ един от най-мощните и вариативни начални удари в професионалния тур. 

Какво смятат букмейкърите относно този сблъсък? 

Григор Димитров влиза като безспорния фаворит в мача; букмейкърите определят коефициент от 1.20 за победа на хасковлията, като успех в последователни части в негова полза е оценен на сравнително високата ставка от 2.10. Победа с 3:1 за Гришо се изчислява с вероятност от 3.60, а такава в пет сета - на коефициент от 6.50

Специалистите обаче стават значително по-скептични, стане ли дума за изненадващ развой на двубоя - победа в максималния формат на срещата в полза на Карбайес Баена е оценена на шанс от цели 10.00 пункта, а испански триумф в четири части се прогнозира на вероятност от 11.00. Най-малко вероятният изход на двубоя според букмейкърите пък е трисетова победа за Роберто, като шансовете му за категоричен успех в предстоящия мач са оценени на фрапиращия коефициент от 15.00


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Роберто Карбайес Баена - анализ, коефициенти и очаквания Марк Хаджижеков
Теми:  
григор димитров | роберто карбайес баена | ролан гарос | тенис анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook