Григор: Факт е, че нямам особено много останали сили в себе си; постоянството е ключът

от в 11:04 на 15.10.2021
Мирела Николова

Великолепната седмица за Григор Димитров в Индиън Уелс продължава с пълна сила, след като днес той подчини и Хуберт Хуркач в наелектризиращ сблъсък, за да се класира за своя първи Мастърс полуфинал от 2019-а година насам. След своята победа №100 в Мастърс 1000 надпревари първата ни ракета даде пресконференция, в която разказа за начина, по който се чувства физически, настройката си за следващия мач, както и нещата, които са му помогнали да изведе играта си на такова високо ниво след трудния сезон за него.

Изигра два изтощителни двубоя. Чувстваш ли се така, сякаш се движиш на изпарения, а не толкова на пълен резервоар?

- Много добре казано от твоя страна, не знам как да отговоря. Ако трябва да съм честен, не се чувствам чак толкова зле. Разбира се, радвам се, че ще имам ден почивка преди полуфинала. Но въпреки начина, по който се чувства тялото ми физически, бях стабилен психически. Мисля, че това помага много, помага и на тялото. Запазих доброто си ниво през целия мач и съм наистина горд с това. Опитвам се да не се фокусирам върху каквото и да е друго, а да извлека позитивите от всичко, което направих през последните два мача.

Следващото ти предизвикателство е Камерън Нори. Той остана на корта само 73 минути днес. Играхте по-рано през годината в Маями и той победи. Мислиш ли, че условията тук, сравнени с тези в Маями, могат да бъдат от по-голяма полза за теб и как се чувстваш преди срещата ви?

- Очевидно е, че прави една страхотна година. Постига чудесни резултати. Разбира се, че няма да бъде лесен мач. Няма нужда дори да го казвам. Всеки ден в Тура е много различен. Например днес топката отскачаше малко по-високо по някаква причина. Защо? Не мога да обясня. Но смятам, че ден с ден не си приличат, особено тук в пустинята.

Ще се концентрирам върху своята игра и ще опитам да изградя стратегия, която да е печеливша. Фокусът ми ще е върху това и нищо друго. Не обичам да се връщам назад във времето. Искам да кажа, че бях различен тенисист тогава – случиха се разни неща. Наистина не искам да се връщам назад.

Днес победата ти беше особено значима и поради факта, че беше твоята победа №100 в Мастърс надпревари. Измина цяло десетилетие от първата ти такава. Какво е чувството?

- Не знаех за това, преди всички да започнат да го споменават сега. Изумително е. Благодарен съм на всеки от екипа ми и тези, които са били част от него през годините, а също и на семейството ми.

Бих казал, че това постижение изглежда сюрреалистично. Когато станах професионален тенисист, никога не ми е минавало през ума, че ще постигна 100 победи на това ниво. Късметлия съм, че се поставям в такава позиция отново и отново, особено имайки предвид трудните години, контузиите и всичко останало, през което съм преминал. Това определено значи много за мен. Оценявам го и съм много смирен от това. Усмихвам се вътрешно, красиво е. Да се надяваме да продължа още едно десетилетие.

Кои бяха повратните точки в днешния ти мач, кое бе най-голямото ти предизвикателство срещу Хуркач и кое бе ключът към победата?

- Той сервираше чудесно - казах му го на мрежата след края на срещата. Смятам, че е подобрил изключително много началния си удар. На моменти трябваше да гадая къде ще го насочи. Той е толкова приятен човек. Хубаво е да бъде част от Тура. Винаги приятелски настроен, лесно е да се говори с него. Доста пъти сме тренирали заедно в Монако. Приятели сме, което е страхотно.

Днес беше по-скоро въпрос на психика и за двама ни. Той бе абсолютно наясно с факта, че нямам особено много енергия в себе си. Аз също го знаех, но успях да обърна много от важните точки в своя полза. Разбира се, имах и известна доза късмет с мрежата на сетбола. Не бях в оптимална форма, но през цялото време успявах да сторя нещо с топката дори когато бях уморен, и всъщност това направи разликата. Той спечели множество битки по време на двубоя, но когато бях максимално притиснат, проведох добре разиграванията и взех правилните решения.

Ти, както и всички ние, знаеше, че този изтощителен мач вчера ще се отрази по неблагоприятен начин днес. Как успя да се справиш с дефицита на енергия?

- Винаги е трудно, когато краката не те слушат и нямаш много сили, за да продължиш. Ако съзнанието ти е бистро и взимаш правилните решения, то нещата в тениса се получават, защото никога не знаеш какво ще се случи до последната точка. Толкова много неща преминават през главата ти в такива моменти – границата е тънка. Или губиш, или печелиш.

Разбира се, не искам да кажа, че нямах късмета на своя страна. Имах на няколко места, но спечелих правото си да бъда в тези позиции, когато това се случи – да изпълня дадени удари и да поставя противника си в неудобна ситуация.

В интервюто си след двубоя каза, че не изпитваш никаква болка. Колко важна е ролята на това да играеш на такова ниво с подобен тип физика?

- Мисля, че е огромна. Постоянството е ключът, особено тук. В Сан Диего настилката беше доста по-бърза, отколкото в Индиън Уелс. Най-важното нещо е постоянството и баланса, който трябва да намериш между мачове, тренировки, почивка, хранене, спане. Силно вярвам във всички тези неща. Мисля, че ако правиш всичко това правилно и се фокусираш върху необходимите за теб неща и не се интересуваш от това какво правят другите сега или в миналото, това ти помага да изградиш характера си и да намериш правилния път за себе си. През последните не само седмици, но и месеци правих нещата, които смятам важни за мен и за играта ми. Това е, нищо повече.

Видеото от цялата пресконференция:

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор: Факт е, че нямам особено много останали сили в себе си; постоянството е ключът Мирела Николова
Теми:  
atp | григор димитров | индиън уелс | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook