Имаме нов стар шампион: Алкарас сложи край на приказката за Щруф и вдигна титлата в Мадрид!

от в 22:02 на 07.05.2023
Мартин Петков

Арената на провеждане на Мастърс 1000 турнира в Мадрид носи името "Магическата кутия" и пътят на Ян-Ленард Щруф в надпреварата определено си изглежда приказен, след като германецът се превърна в първият "щастлив губещ" някога в историята, който намира място на финал в състезание от подобен калибър. Голямата мечта за световния номер 65 обаче колкото изглеждаше близо, толкова и далеч, предвид факта че от другата страна на мрежата беше защитаващият шампион Карлос Алкарас, който в петък празнува своя рожден ден и навърши 20 години, при което нов триумф на домашната сцена несъмнено е било сред желанията на испанеца.

Карлитос вече неколкократно с представянето си в хода на турнира загатна, че се намира в отлична форма и наглед е непосилно да бъде спрян по пътя към трофея, след като досега последователно се справи с Григор Димитров, Александър Зверев, Карен Хачанов и Борна Чорич, при това в по два сета и без нито един тайбрек. Карлитос с това си равнище на корта увеличи успешната си серия на родна земя в АТР Тура до 20 поредни победи, като устремен към своята общо втора в кариерата си защита на своя титла, трудно изглеждаше, че може да бъде спрян към трона в испанката столица, макар че Щруф сам в интервю преди мача върна лентата назад към 2021-ва година, когато подчинява младежа на Ролан Гарос, като и до днес в съперничеството им всеки от двамата имаше по един успех на сметката си.

В крайна сметка в сблъсък за отличие безспорно напрежението е по-голямо от всякога и въпреки че германецът вече в хода на надпреварата повали играчи от ранга на Стефанос Циципас, то рутината във финали, която придоби Алкарас през последната година и половина, беше основополагаща за триумфа на топ поставения с юбилейната му десета АТР титла, дошла за точно 2 часа и 25 минути на корта - 6:4 3:6 6:3. С успеха си доскорошният световен номер едно, който определено не изигра най-добрия си мач в хода на състезанието и допусна купища грешки, вече може да се похвали с четири Мастърс 1000 купи в колекцията си, като записа 21-ва поредна победа на родна земя в Тура, както и четвърти последователен трофей в Испания, завоювайки отличията в Барселона и Мадрид през последните два сезона.

На старта на двубоя Щруф падна жертва на напрежението, което поражда значението на срещата, като въпреки завидния си ръст от 193 сантиметра, допусна две двойни грешки, които се оказаха предостатъчен подарък за младежа, който осъществи ранен пробив. Впоследствие германецът мигновено се мобилизира след слабите си първи минути в мача и беше близо до това да заличи пасива си в резултата, като разполагаше с точка за рибрейк, ала именно в трудните моменти Карлитос прибегна към марковите си къси топки, чрез които пречупи световния номер 65 и затвърди аванса си.

Изостанал назад в статуквото, Щруф видимо се отпусна от обзелата го скованост, като все по-често можехме да го гледаме във водещата позиция при размените от основната линия, където пласираше дълбоко ударите си и не даваше време за реакция на защитаващия шампион, който от своя страна бъркаше неистово и предаде подаването си на нула. С това си действие "щастливият губещ" дори взе инициативата на корта на своя страна, като умело провеждаше акциите си в офанзивен план близо до мрежата, преди да настъпи смут в играта му в прословутия седми гейм, предизвикан от нови две двойни грешки, което върна увереността на ибериеца на ретур, който обърна от 40:15 и отново се поздрави с предимство от пробив.

Щруф обаче за сетен път доказа, че не може да бъде така лесно сломен и в последния възможен момент, когато трябваше да търси рибрейк, изглеждаше подготвен за всичко, което може да му предостави местния любимец, като се добра до три последователни точки за наваксване на изоставането си. Изправен до стената в ключовия миг, Алкарас вкара поредица от първи сервиси, която изигра основополагаща роля при успеха му в откриващия сет, след като му донесе пет поредни точки в актива и от ситуация 0:40 топ поставеният направи първата крачка към дублиране на трофея си.

С настъпването на втората част промяната в облика на германеца беше видима, като той не допусна да бъде повлиян от негативните емоции и заигра изключително агресивно, търсейки атаката от всички краища на корта, което допълнително предизвика купища грешки от ракетата на шампиона от US Open и на бърза ръка световният номер 65 поведе с пробив. Постепенно с течение на времето обаче сериозната липса на първи сервис в хода на целия двубой за Щруф си каза думата и той трябваше да отразява цели пет брейкбола в гейма си, продължил маратонските 15 минути, ала отстоя своето посредством класата на волетата си и остана в ролята си на водач - 4:1. Наглед прескочил бездната, "щастливият губещ" впечатли с уинъри директно от ретур и беше близо до това да удвои преднината си, което в крайна сметка не се случи, но макар и да пропусна шанса си при начален удар на испанеца, то на собствено подаване Щруф беше все така безупречен във всяко едно отношение и изравни резултата в отделните сетове.

Установеният превес в игрово отношение от страна на германеца беше напът да му донесе мечтан пробив на старта на решителната трета част, когато считаният за аутсайдер тенисист несъмнено беше по-добрият от двамата на корта и чрез агресивния си стил достигна брейкбол. Изправен до стената да изостане пагубно в резултата, Карлитос получи нужната подкрепа от своите сънародници по трибуните, които го окрилиха с виковете си, при което настроението в представянето на доскорошния номер едно се завърна.

Именно този момент се оказа и преломният в срещата, след като оцелял в собствения си гейм, то Карлитос щурмува на ретур идното подаване на "щастливия губещ", когато воден от прилива си на положителни емоции матира съперника със своите къси, като в допълнение го размина в близост до мрежата и реализира така бленувания брейк. Впоследствие Щруф не допусна напълно да рухне, въпреки че биваше измъчван от умората, предвид факта че стартира участието си още в квалификациите и днес играеше своя общо девети мач в испанската столица, като отрази два брейкбола и остави всичко в ръцете на топ поставения. Застанал на сервис за спечелване на титлата, Алкарас беше безкомпромисен спрямо съперника си, като не му остави каквито и да било шансове да се завърне в резултата, подпечатвайки триумфа с втората си титла на домашния си Мастърс 1000 турнир в Мадрид.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Имаме нов стар шампион: Алкарас сложи край на приказката за Щруф и вдигна титлата в Мадрид! Мартин Петков
Теми:  
atp | карлос алкарас гарфия | мадрид | ян-ленард щруф

Коментари





Следвайте ни в Facebook