Измъкване в стил "Худини": Оже-Алиасим навакса пасив от 0:2 срещу екзекутора на Вавринка

от в 08:20 на 18.01.2023
Мартин Петков

Феликс Оже-Алиасим имаше изключително силен завършек на 2022-ра година, по време на която спечели дебютната си АТР титла, а впоследствие и още три такива, с което очакванията към него за новия сезон се покачиха значително в очакване на големия му пробив в "мейджър" надпреварите. Канадецът обаче с пристигането си на австралийска земя в Аделаида далеч не убеди с представянето си и отпадна още на старта, като тези съмнения по негов адрес се засилиха след безкрайно трудния му успех в първия кръг на Аустрелиън Оупън срещу Вашек Поспишил.

Въпреки това, световният номер 7 все пак намери място във втория етап на състезанието, където обаче през днешния ден беше напът да капитулира пред непредизвиканите грешки от ракетата му, които бяха цели 48 на брой, и Алекс Молчан, който вече елиминира бившия шампион от турнира Стан Вавринка, но до сензацията не се стигна и фаворитът се наложи над непоставения си колега за 3 часа и 5 минути, наваксвайки пасив от 0:2 сета - 3:6 3:6 6:3 6:2 6:2. По този начин световният номер 7 подпечата мястото си в третия кръг на надпреварата и очаква да срещне един измежду Франциско Серундоло и Корентен Муте.

Началната фаза на опознаване в двубоя между двамата състезатели отмина без никакви интригуващи ситуации, което ни отведе до прословутия седми гейм, когато словакът на практика обезвери Оже-Алиасим и грешките от ракетата на фаворита заваляха. В това време левичарят с действията си показваше завидно спокойствие, като нито за секунда не се поддаде на напрежението да е във водещата роля на корта и записа откриващия сет срещу името си.

Със старта на втората част канадецът съумя да възстанови позицията си в миговете си на начален удар, като паритетът се поддържаше между сервиращите. С преполовяването на сета обаче нов спад беляза представянето на Феликс, което даде отлични предпоставки на световния номер 53 да се откъсне напред в резултата, от които той се възползва, реализирайки пробив на нула, и удвои преднината си в отделните сетове.

В първата половина на третата част проследихме досущ сходен развой с този в отминалите две, като балансът в съотношението на силите се виждаше с просто око. Всичко това ни отведе до преломния момент на сблъсъка, който се състоеше в осмия гейм, когато световният номер 7 с играта си офанзивен план разгърна пълния си потенциал и се поздрави с късен пробив, донесъл му стопяване на аванса на Молчан в общия резултат на двубоя.

Видяното от представянето на Оже-Алиасим в края на третия сет се превърна в показателно за това какво ни очакваше оттук нататък на корта и фаворитът наложи изцяло доминацията си, като откри разлика от 4:0 в своя полза. Впоследствие Феликс беше близо до това предимството му до придобие чудовищни размери, но словакът оцеля и се разписа на електронното табло, преди шестият поставен в схемата да възстанови равенството в отделните части.

Решителният пети сет нагледно беше лишен от интрига, след като канадецът го направи да изглежда праволинеен с недостижимото си за екзекутора на Вавринка равнище и влезе в серия от пет поредни гейма на сметката си, която напълно предреши крайния изход на срещата, завършила с негов успех и място в третия кръг на Аустрелиън Оупън.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Измъкване в стил "Худини": Оже-Алиасим навакса пасив от 0:2 срещу екзекутора на Вавринка Мартин Петков
Теми:  
феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook