Канада ликува: Шеметен обрат спря Русия на полуфиналите в ATP Cup 2022

от в 10:38 на 08.01.2022
Диана Андреева

Сериозните проблеми в руския отбор за ATP Cup бяха на път да извадят действащите шампиони от участие, след като Андрей Рулбьов, Аслан Карацев и Евгени Донской дадоха положителни проби за коронавирус. Страната замина за Сидни със селекция от едва трима играчи, а наглед миналогодишните победители изглеждаха обречени, защото Даниил Медведев беше единственият член на "сборная", който намира място в топ 150 на ранглистата. Днес дойде и краят на тяхната приказка, защото отборът на Канада се оказа непреодолимо препятствие по пътя им и ги остави извън заключителния етап на ATP Cup 2022. 

След като победите при единиците бяха по една в полза на двата отбора, всичко щеше да се реши с мач при двойките. В срещата при тандемите двамата капитани отново бяха избрали да заложат на първите две ракети в лицето на Денис Шаповалов/Феликс-Оже Алиасим за Канада и Даниил Медеведев/Роман Сафиулин за Русия. Представителите на "сборная" показаха забележителен хъс и воля за победа, но дори това не им бе достатъчно да надделеят над своите опоненти. Руснаците допуснаха обрат в резултата - 4:6 7:5 10:7, което ги остави на крачка от финалния двубой и заличи мечтите им за защита на трофея от 2021-а. 

Мачът започна оптимистично за Шаповалов и Алиасим, които се сдобиха с брейкбол още в дебютното противниково подаване, но тогава отлично пласираните удари на световния №2 спасиха "Сборная" от ранен пробив. Именно това се оказа и повратният момент, тъй като в последвалия гейм руснаците бяха повече от мотивирани да се възползват от спада и разочарованието на съперниците и така от своя страна да осъществят брейк, оказал се достатъчен за това да отмъкнат откриващата част и да се приближат на сет от така желания финал. 

В хода на втората част сервиращите имаха отчетливо предимство. Изведнъж обаче, в последния възможен момент, при 6:5 в полза на канадците, техните ретурите станаха неочаквано на твърде високо ниво и това ни направи свидетели на първи брейк в сета, който се оказа решителен. Пробивът запази надеждата на Алиасим и Шаповалов за място в заключителния етап, защото възвърна паритета в общия резултат и всичко щеше да бъде решено в дълъг тайбрек. 

Интригата се запази до последния момент. Руснаците бяха застигнати от напрежението и то сериозно ограничаваше действията им, принуждавайки Медведев и Сафиулин да бъдат твърде предпазливи. Шаповалов и Алиасим от своя страна се намираха във вихъра си и трудно можеха да бъдат удържани. От самото начало канадците поеха контрола върху събитията и след редица неточности на техните противници Канада ликуваше с победата и място във финалния сблъсък!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Канада ликува: Шеметен обрат спря Русия на полуфиналите в ATP Cup 2022 Диана Андреева
Теми:  
atp cup | даниил медведев | денис шаповалов | канада | роман сафиулин | русия | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook