Коя всъщност е Барбора Крейчикова?

от в 07:51 на 20.06.2021
Диана Андреева

Ролан Гарос 2021 опроверга всички очаквания на букмейкърите. В полуфиналната фаза на надпреварата имаше четири тенисистки, които сбъдваха своите детски мечти, дебютирайки в този етап на турнир от Големия шлем. Но най-незабривимо преживяването със сигурност ще остане за Барбора Крейчикова. Чехкинята не само, че спечели титлата на сингъл, но заедно със своята сънародничка Катерина Синякова вдигна трофея и при каретата. Но коя всъщност е тя?

Барбора Крейчикова е родена на 18 декември 1995 година в Бърно, Чехия. Любовта й към тениса се заражда още в най-ранна детска възраст, когато тя прекарва часове на корта със своята майка, докато придружават по-големия й брат по турнири в Чехия. Когато навършва шест, тя за първи път хваща ракега и от тогава нито за ден не си помисля да прекрати връзката си със спорта.

Добрите й резултати идват още при юношите. На сингъл тя бързо успява да се наложи като име, а заедно с Катерина Синякова се сработват отлично и се отдава и на състезанията при каретата. Двете печелят редица титли, включително и от Големия шлем, но междувременно жадна за нови успехи, Крейчикова се състезава и при професионалистите.

Още на 15 години Барбора печели своята първа титла на ниво ITF при каретата, но през следващите няколко сезона тя не успява да пробие на голямата сцена - WTA, а това има ключова роля в нейната кариерата. Ала не защото Крейчикова започва да се съмнява в качествата си на тенисист, ами точно обратното - тя знае, че е нужно да работи по-усилено, трябва да намери начин да подобри представянето си.

Докато се опитва да открие правилното решение на своя "проблем", Крейчикова попада на статия в местен вестник, че една от най-успешните чешки тенисистки - Яна Новотна, живее в малък град, разположен близо до Бърно. Тя веднага приготвя кратко писмо, с което иска да убеди легендарната състезателка в качествата си и заедно с родителите си отпътува за Омис, за да остави лично обръщението пред входната врата на Новотна.

Когато пристига в малкия чешки град обаче, Барбора среща самата Яна да полива цветята в градината си и й връчва писмото. След няколко съвместни тренировки и продължителни разговора Новотна е сигурна в качествата на тогава 17-годишната Крейчикова и решава, че ще и помогне да сбъдне всичките си мечти.

Двете започват да работят заедно, а резултатите са на лице, но за съжаление Новотна е диагностицирана със смъртоносна болест, която й отнема живота през 2017 година. Яна не успява да види как нейната ученичка сбъдва детските си мечти, ала приносът й към кариерата на Крейчикова със сигурност няма да бъде забравен.

Макар и да твърди, че не се опитва да копира стила на Новотна, Барбора започва постепенно да печели отличие след отличие при каретата. Крейчикова става шампион на Ролан Гарос 2018 заедно с Катерина Синякова, а това е едва началото на едно невероятно приключение за тандема. Те оглавяват световната ранглиста при дамите, като впоследствие печелят още редица титли. Междувременно Крейчикова се състезава и на смесени двойки, като в края на миналия сезон тя вече има зад гърба си общо пет заглавия, четири от които са от Големия шлем. 

Но независимо от всички останали постижения през годините, сезон 2021 със сигурност е най-успешният до момента в кариерата на чехкинята. Всичко започна с титла на двойки в Австралия, а от там поводите за радост на Крейчикова нямат край - трофей на Australian Open, Roland Garros и Madrid Open заедно със Синякова, както и на сингъл в Страсбург и разбира се - Париж.

Извън тениса Крейчикова е запалена почитателка на голфа. Освен спорт, тя е любителка и на малко по-необичайни занимания - градинарство и шиене. С тези си хобита Барбора успява да се възстанови от продължителните тренировки и психическо натоварване, а освен това си спомня за прекараното време с Яна Новотна, която я е "научила на всичко за спорта", както неведнъж се е изразявала самата Крейчикова. 

В момента очакванията към Крейчикова са по-големи от всякога. Но през годините тя е показвала, че именно това я мотивира още повече и вероятно тя ще се завърне за сезона на трева по-уверена в себе си от всякога. А дали това е началото на една нова глава от историята на женския тенис, можем само да гадаем.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Коя всъщност е Барбора Крейчикова? Диана Андреева
Теми:  
барбора крейчикова | кой всъщност е

Коментари





Следвайте ни в Facebook