Кой всъщност е първият съперник на Григор Димитров в Мелбърн?

от в 11:18 на 05.01.2022
Диана Андреева

Началото на новия тенис сезон вече настъпи и всички с нетърпение очакваме най-добрият български тенисист Григор Димитров да открие кампанията си и на сингъл. След като се завърна на корта с двубой от двойковата АТР надпревара в Мелбърн, където си партнира заедно със своя добър приятел Давид Гофен, сега предстои родният ни представител да стартира участието си и в турнира индивидуално.

Това ще се случи през утрешния ден, когато първата ни ракета ще се изправи срещу световния номер 76 Факундо Багнис, който на старта надделя в оспорван трисетов двубой над бившия водач в АТП ранглистата и трикратен носител на трофеи от Големия шлем Анди Мъри. Нека преди Димитров и Багнис да излязат на корта, ние да се запознаем по-обстойно с кариерата на аржентинеца в Тура.

Роден на 27 февруари 1990 година, Факундо Багнис израства в сравнителпо заможно семейство в Аржентина. Любовта му към тениса се заражда още в най-ранна детска възраст, когато малкият Факундо с часове си подава със стената. След продължителни преговори със своите родители, започва да тренира почти ежедневно любимия си спорт под наставленията на местен треньор.

В юношеските си години не впечатлява със завидни умения и успехите му са далеч от впечатляващи. Единствената му титла при подрастващите идва през 2006 година, а най-високото му класиране е 257. Преходът му към професионалния Тур също е труден и продължителен процес за аржентинеца, изпълнен с редица разочарования и неуспехи, но именно тогава Багнис се научава да бъде целеустремен и винаги да преследва мечтите си, без да се отказва.

Факундо е левичар и изпълнява бекхенд с две ръце, а началният му удар не е сред основните оръжия в тениса му, макар че в някои мачове именно сервисът измъква аржентинеца от по-сложни ситуации. Характерно за играта му е още това, че никога не се предава и винаги е готов да даде всичко от себе си в името на успеха. 

Специалист на клей, Багнис разполага с 14 титли на ниво Чалънджър, а по-голямата част от тях идват в най-добрия му сезон до момента в Тура - 2016, когато достига и до върховата 55 позиция в световната ранглиста. Но 2021-а със сигурност ще остане в съзнанието му. Именно тогава Факундо се класира за дебютен АТП финал, а същевременно се завърна сред първите 100 в подреждането и достигна до трети кръг на надпревара от Големия шлем

Багнис навлиза в новия тенис сезон с голяма увереност. Той показа тенис на високо ниво в първия си мач от Melbourne Summer Set надпреварата през вчерашния ден, когато надигра Анди Мъри и със сигурност няма да се "даде без бой" и на Григор Димитров утре.

Единствената среща до момента между Димитров и Багнис датира от "далечната" 2010 година. На Чалънджър турнира в Кремона българинът, който по това време е на 19 години и участва в събитието със специална покана от организаторите, побеждава в последователни сетове левичаря - 6:4 6:1. Със сигурност от тогава и двамата играчи са променили по нещо в стила си, имайки се предвид, че мачът се е състоил преди почти 12 сезона, а дали Димитров ще успее отново да напусне корта като победител, предстои да разберем през утрешния ден. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кой всъщност е първият съперник на Григор Димитров в Мелбърн? Диана Андреева
Теми:  
атп мелбърн | григор | григор димитров | димитров | кой всъщност е | мелбърн | факундо банис

Коментари





Следвайте ни в Facebook