Кралят на обратите: Несломим Джокович навакса пасив от 0:2 срещу Синер и е 1/2-финалист!

от в 19:01 на 05.07.2022
Мирела Николова

Новак Джокович пристигна на тазгодишния Уимбълдън като основен фаворит за трофея, имайки предвид трите му последователни титли на Свещената трева от последните издания на турнира и серията от 21 поредни победи, в която се намираше преди началото на надпреварата. На старта сърбинът далеч не впечатли със своето представяне, но в следващите три срещи значително повиши нивото си и пътят му до финалната битка изглеждаше до голяма степен сигурен.

Яник Синер бе напът да промени това през днешния ден, след като постави под максимално напрежение родения в Белград тенисист, повеждайки с 2:0 сета. Първият поставен обаче за пореден път показа своята забележителна психическа устойчивост и възкръсна като феникс, за да наложи пълната си доминация в оставащите три части и да се поздрави с крайната победа - 5:7 2:6 6:3 6:2 6:2, постигната след 3 часа и 39 минути. В битка за място в сблъсъка за трофея представителят на Сърбия ще се изправи срещу победителя от мача между Давид Гофен и Камерън Нори.

Световният №3 стартира двубоя на обичайните си високи обороти и напълно доминираше събитията в дебютните минути, което му донесе преднина от 4:1. Той разполагаше дори с нов брейкбол, но именно тогава започна главоломният срив в представянето му. Непредизвиканите неточности от неговата ракета валяха една след друга, а изявите му на начален удар също бяха крайно неубедителни, което откри множество възможности пред младока. От своя страна, южнотиролецът демонстрираше най-доброто, на което е способен, и благодарение на острите си и дълбокопласирани удари взимаше инициативата в разиграването и успяваше да сломи защитата на Джокович, за да осъществи пълен обрат в сета, спечелвайки шест от последните седем гейма в него.

Проблемите за бившия водач в световната ранглиста се пренесоха с пълна сила и във втората част. 20-кратният шампион от Шлема изглеждаше като бледа сянка на себе си, тъй като играта му продължи да бъде изключително хаотична и огромна част от ударите му излизаха извън очертанията на полето. За сметка на това италианецът остана пределно концентриран и продължи да има пълно игрово преимущество, разпределяйки ударите си по цялата ширина на корта и възползвайки се от непрестанните пропуски на именития си противник. Така Синер реализира два пробива и без да позволи на сърбина дори да достигне до шанс за брейк, се приближи само на крачка от крайния успех.

В началото на третия сет Джокович излезе изцяло преобразен и още от първите минути си личеше промяната в езика на тялото и настройката на бившия №1, който значително подобри изявите си, свеждайки непредизвиканите неточности до абсолютния минимум. Същевременно интензитетът в играта на Синер спадна драстично, от което шесткратният шампион нямаше как да пропусне да се възползва, и осъществи така жадувания пробив. Той внесе спокойствие в действията на сърбина и съвсем скоро можехме да го видим да печели точка след точка, подпомаган от великолепното разпределение и насочване на ударите си. Сервисът му също заработи на добре познатите обороти от предходните мачове и така младокът бе напълно лишен от възможности за връщане на брейка, което доведе до намаляване пасива на балканеца.

В четвъртата част инициативата бе изцяло в полза на фаворита, който вече беше намерил правилната рецепта за противодействие на противниковото подаване и поемаше рано контрол в точките. С всяка изминала секунда топ поставеният се подобряваше във всеки един аспект и умело миксираше плоски удари с подсечени такива, което се оказваше пречка за италианеца да наложи агресивния си стил. Така се стигна до два пробива в полза на Ноле и бърз аванс от 4:0, който съхрани до самия край, и така предизвика изиграването на пети решителен сет.

Финалната част започна позитивно за Синер, след като 20-годишният италианец възвърна динамиката в играта си и отново можехме да го видим в офанзивна позиция. Устремът му обаче бързо бе париран от шесткратния шампион, който продължи да постига изумителни ъгли от всяка зона на корта. Той пое пълен контрол върху събитията още в третия гейм, след което разви преднината си до 3:1 и не позволи тя да бъде изгубена до самия край.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кралят на обратите: Несломим Джокович навакса пасив от 0:2 срещу Синер и е 1/2-финалист! Мирела Николова
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | уимбълдън | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook