Кузманов обезличи топ поставения трикратен ATP финалист и ще спори за трофея в Братислава!

от в 17:44 на 17.06.2023
Мартин Петков

Димитър Кузманов се класира за дебютния си финал в Чаланджър Тура през настоящия сезон и общо четвърти такъв в неговата кариера. Българинът доскоро изпитваше сериозни проблеми на корта, като се намираше в серия от три поредни поражения, включително разочароващо отпадане в квалификациите на Ролан Гарос, но през последните дни намери отново най-добрия си тенис и представянето му на клей надпреварата в Братислава единствено впечатлява.

Мико досега в турнира се наложи над специалистите на червено Гералд Мелцер, Жомбор Пирош и Жером Ким, за да може през днешния ден пловдивчанинът да изнесе същински тенис мастърклас срещу топ поставения и световен номер 80 Алекс Молчан, който освен всичко е и трикратен АТР финалист, след като сънародникът ни прекара точно 60 минути на корта, фиксирайки изумителното 6:0 6:1. По този начин Кузманов, който в понеделник ще се завърне в топ 200, с което задминава Адриан Андреев и подновява статута си на втора ракета на България, ще спори утре за титлата в словашката столица, като единствено квалификантът Виталий Сачко (световен номер 266) разделя родния ни представител от втори Чаланджър трофей в колекцията му.

Началото на двубоя беше изключително обещаващо за Мико, който остана верен на стила си от предишните мачове и беше агресивен в своите действия, като пласираше дълбоко ударите си и от двете страни на корта. Същевременно Молчан видимо се нуждаеше от време, за да влезе в ритъм, което доведе до лековата неточност от негова страна на топка в центъра на полето му, която той заби в мрежата, и пробивът в актива на световния номер 223 беше факт.

Впоследствие словакът мигновено опита да наложи натиск върху подаването на третата ни ракета, който обаче не трепна и отрази точка за рибрейк, като този момент вдъхна на Кузманов още по-голям импулс и той влезе в подем от своя форхенд, завършвайки печелившо комбинациите си, при това вариативно с излизания на мрежата или от основната линия, което доведе до дублира на аванса му в резултата. Оттам насетне българинът безспорно установи пълен контрол върху събитията на корта, който му позволи за трети пореден път да отмъкне гейма на топ поставения в схемата, за да може Мико със стил да запише откриващия сет на сметката си, "връзвайки геврек" на световния номер 80.

С настъпването на втората част високото качество в представянето на сънародника ни остана все така непроменено и той продължи със завидна увереност да доминира във всеки един аспект по отношение на броя уинъри, което доведе до нов пробив за пловдивчанина и той вече докосваше победата. В идните минути местният любимец Молчан най-после съумя да спре серията от осем поредни гейма в актива на световния номер 223 и за първи път в мача се разписа в резултата, ала това далеч не трогна третата ни ракета, който умело провеждаше собствените си подавания и поддържаше разликата в статуквото. Именно спокойствието, с което Кузманов подхождаше към всяко едно разиграване, продължи да му носи купища дивиденти и благодарение на тях, доминацията на българина беше изразена под формата на още два пробива в сметката му, посредством които нашенецът сложи точка на спора и се класира за финала в Братислава.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кузманов обезличи топ поставения трикратен ATP финалист и ще спори за трофея в Братислава! Мартин Петков
Теми:  
алекс молчан | бгтенис | димитър кузманов | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook