Летящ старт: Австралия не остави шансове на Нидерландия и е на 1/2-финал за Купа "Дейвис"

от в 08:18 на 23.11.2022
Мартин Петков

Купа "Дейвис" ежегодно слага официален край на тенис сезона за най-реномираните състезатели в АТР Тура, след като финалите на надпреварата се провеждат в заключителните седмици на ноември. Началото на фазата на топ 8 беше дадено още вчера със съревнованията между Австралия, чиито традиции и успехи в състезанието започват преди повече от век, и Нидерландия, която се превърна в своебразната изненада на турнира, излизайки от група с тимовете на САЩ, Великобритания и Казахстан.

В схватката на вторите ракети на корта в град Малага видяхме двама представители на първата стотица в света - Джордан Томпсън и Талон Грийкспор. Състезателят на "кенгурутата" биваше сочен като фаворит преди срещата, за което несъмнено допринесоха и силните му резултати на ниво Чаланджър, докато нидерландецът, който заема 96-ата позиция в класацията на АТР, се намираше далеч от най-добрите си дни в тениса. Сблъсъкът се превърна в същинска битка, която най-вече беше породена от изравнените възможности на двамата и макар представителят на "лалетата" да записа откриващия сет на сметката си, то Томпсън нито за миг не сведе глава и под наставленията на капитана Лейтън Хюит сътвори страхотен обрат, за да триумфира след три часа на корта и 4:6 7:5 6:3, носейки първа точка на родината си в четвъртфиналната среща.

В мача на топ състезателите за двете нации се изправиха Алекс де Минор и Ботик ван де Зандсхулп, за които това беше дебютен в съперничеството им двубой, но същевременно докато единият търсеше победа и директно класиране напред за страната си, то другият се бореше да остави нацията си в турнира. Световният номер 35 предвид слабата си форма в последните месеци влезе в ролята на аутсайдер в срещата, но именно това му позволи да разгърне потенциала си без излишно напрежение върху раменете му и той съумя в самия край да отмъкне първия сет. Впоследствие обаче събитията от предишния мач се повториха и австралиецът постепенно изчисти играта си от грешки, при което точките в негова полза се трупаха неспирно и без да загуби подаването си нито веднъж в следващите две части, то 24-ият в света осъществи обрат над противника си в близо 3-часова битка - 5:7 6:4 6:3, подпечатвайки мястото на родината си на полуфиналите за Купа "Дейвис", където те очакват победителя измежду действащия шампион Хърватия и домакините Испания.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Летящ старт: Австралия не остави шансове на Нидерландия и е на 1/2-финал за Купа "Дейвис" Мартин Петков
Теми:  
Австралия | алекс де минор | ботик ван де зандсхулп | джордан томпсън | купа дейвис | купа дейвис финали | талон грийкспор

Коментари





Следвайте ни в Facebook