Лъч светлина: Радукану навакса сет и пробив, за да надвие талантлива тийнейджърка

от в 06:34 на 03.01.2023
Мартин Петков

Новата генерация в тениса навлезе с гръм и трясък, като първият огромен успех на състезателите родени през новия век дойде от страна на дамите и финала на US Open 2021, който оформиха помежду си, тогава все още тийнейджърки, Лейла Ани Фернандес и бъдещата шампионка Ема Радукану. Наглед това даде сериозни поводи за оптимизъм за постигането на ранен пробив сред най-добрите в света на следващите поколения, като такъв е и примерът с родената през 2005 година Линда Фрухвиртова, която през изминалата 2022-ра спечели дебютната си WTA титла и беше неотлъчна част от "мейджър" надпреварите.

С това си представяне талантливата 17-годишна чехкиня без време проби в световния топ 100 и все по-често намираше място директно в основната схема на WTA турнирите, какъвто беше и случаят с първия такъв за годината в Аделаида, на който жребият ни гарантира зрелище още на старта, изправяйки Фрухвиртова именно срещу шампионката от US Open 2021 в битка на следващата генерация в тениса. Сблъсъкът, който беше белязан от две спирания за дъжд, безспорно ни предложи множество вълнуващи мигове с двете талантливи тенисистки, ала след 2 часа и 31 минути игра Радукану сътвори пълен обрат от сет и пробив пасив, откривайки сезона си с победа - 4:6 6:3 6:2. По този начин световната номер 78 вече е част от втория етап на надпреварата, където ѝ предстои да срещне квалификантката Виктория Кузмова.

В началото на двубоя двете представителки на новото време подходиха с известна доза предпазливост, като се функционираха над това да печелят собствените си подавания и интригуващите моменти отсъстваха. Постепенно с течение на времето това статукво се промени и все по-често ставахме свидетели на открита игра във фаза атака, което доведе и до немалко шансове за пробив в полза на всяка от двете страни на мрежата, като Фрухвиртова се оказа далеч по-съобразителна при материализирането им, отмъквайки дебютния сет с брейк в десетия гейм.

Стартът на втората част безспорно принадлежеше на 17-годишната чехкиня, която видимо навлезе в ритъм и се поздрави със серия от осем поредни точки в актива си, към който причисли и противниковото подаване. Изправена до стената при този развой на събитията, носителката на "мейджър" трофей отпусна ръката си и започна да поразява безгрешно половината на по-младата си съперничка, което доведе до пълен обрат в случващото се и изравняване на отделните сетове.

Силната игра на британката обаче не спря дотук и посредством поредните си отлично проведени многоходови акции тя се поздрави с пробив в откриващия гейм за решителната трета част, който беше последван от 40-минутно прекратяване на мача поради дъжд. След паузата Радукану се завърна на корта в Окланд все така мотивирана за успех и наложи своята воля изцяло, като макар и да изгуби един от трите си брейка аванс, не остави шансове на Фрухвиртова до края на срещата и се поздрави с престижна първа победа за новия сезон.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Лъч светлина: Радукану навакса сет и пробив, за да надвие талантлива тийнейджърка Мартин Петков
Теми:  
wta | ема радукану | линда фрухвиртова | окланд | следваща генерация

Коментари





Следвайте ни в Facebook