Може го и на 42: Винъс Уилямс записа първата си победа от над 18 месеца насам!

от в 13:42 на 02.01.2023
Калоян Соколов

Миналата година беляза края на една ера в дамския тенис, след като Серина Уилямс прекрати своята кариера на US Open и по този начин 23-кратната шампионка от Шлема остави една своеобразна бездна след себе си, защото към момента единствено Ига Швьонтек дава заявка да бъде лидер в WTA Тура през идните сезони.

Мнозина пък очаквахме Винъс да последва примера на своята по-малка сестра, но 42-годишната състезателка се завърна изненадващо на отминалия Уимбълдън, за да се състезава на смесени двойки, а впоследствие се включи и на пет сингъл надпревари. Ветеранката обаче не се беше появявала на корта от близо година и в крайна сметка не можа да спечели нито един от тези двубой, като последната ѝ победа беше постигната на "свещената трева" през юни 2021-ра.

Освен това бившата номер едно сама неотдавна призна как вече не може да разчита на нито една частица от тялото си и решението на организаторите в Окланд и Аустрелиън Оупън да ѝ предоставят "уайлд кард" за участие предизвика много полемики, тъй като малцина вярваха, че легендарната американка все още е конкурентноспосбна на корта.

За пореден път обаче се доказа, че в тениса няма нищо невъзможно, когато в игра е някоя от сестрите Уилямс и Винъс прекрати 18-месечната си серия без успех, надигравайки своята сънародничка Кейти Волинец с крайното 7:6(3) 6:2 и заслужено продължи към осминафиналите в новозеландския град, където я очаква сблъсък с китайката Лин Жу (световна номер 82).

В началните минути двете тенисистки с лекота минаваха през сервис геймоте си, а 7-кратната шампионка на Шлема търсеше уинъри от всяка една позиция на корта, за да избегне прекалено дългите разигравания, в които не би имала шанс. Волинец все пак свикна с темпото на игра и принуждаваше редовно Уилямс да прави допълнителни удари, което водеше до грешки от страна на Винъс и нейната съперничка получи правото да сервира за успеха в сета.

Ветеранката далеч не се беше отказала и докара нещата до тайбрек, в който върна лентата назад с редица свръхзвукови завършващи удари и в крайна сметка записа частта на своята сметка. Оттам насетне 42-годишната тенисистка установи пълен контрол над сблъсъка, повеждайки с 5:0 във втората част и макар да изгуби един от пробивите си преднина, то до обрат не се стигна и Уилямс можеше да си припомни позбравеното чувство на победата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Може го и на 42: Винъс Уилямс записа първата си победа от над 18 месеца насам! Калоян Соколов
Теми:  
wta | винъс уилямс | кейти волинец | Обзори | окланд

Коментари





Следвайте ни в Facebook