Надал: В момента мога да играя само по 20 минути на ден; не знам кога ще се завърна

от в 14:53 на 03.03.2023
Калоян Соколов

Новият сезон стартира кошмарно за Рафаел Надал, който беше детониран като шампион на Аустрелиън Оупън още във втория кръг, когато той се контузи по време на двубоя си от втория кръг срещу Макензи Макдоналд и оттогава насам не е участвал на нито една надпревара. Преди няколко дни Матадора официално оповести, че няма да вземе участие на Мастърсите в Индиън Уелс и Маями, което ще го извади от първите 10 на световната класация за пръв път 2005-та година насам. Самият Рафа разкри, че не знае кога точно ще се завърне в ATP Тура, но изрази готовност да го стори възможно най-скоро:

"Естествено, че предпочитам да бъда в топ 10, но в крайна сметка трябва да приема настоящите обстоятелства. Цяло чудо е, че прекарах толкова много време в челната десетка, след като трябваше да премина през подобно количество травми. Ранглистата е едногодишна, така че няма как да останеш на челните позиции, ако не участваш редовно в турнирите.

Засега напредвам много бавно, като правя тестове всяка седмица, за да видя как се развиват нещата с контузията. Не съм говорил много от Аустрелиън Оупън насам, но там се получи голямо разкъсване на мускула. Псоасът е мускул, който стабилизира гръбнака и е изключително важен във всички спортове. Точно от него тенисистите черпим сила и това обстоятелство прави възстановяването по-бавно, отколкото бихме желали.

Засега нямам друг избор, така че съм принуден да проявя търпение и да чакам. Истина е, че вече не съм на 20 години и е наистина трудно да понесеш пореден подобен удар, имайки предвид колко добре се развиваха нещата през миналата година, но гледам да се концентрирам върху нещата, които наистина зависят от мен. Всеки ден съм на корта и във фитнеса, но засега не играя по повече от 20 минути на ден, за да не се получат допълнителни усложнения. Надявам се скоро нещата да се подобрят, защото наистина искам да играя и бих се завърнал при първа възможност, макар че в момента е невъзможно да се каже къде и кога ще се случи точно това. Важното за мен е да знам, че мога да се състезавам за постигането на голямата цел пред мен по време на сезона на клей, а именно спечелването на Ролан Гарос" - завърши 22-кратният шампион от Шлема.

Източник: Tennis Majors

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал: В момента мога да играя само по 20 минути на ден; не знам кога ще се завърна Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | любопитно | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook