Войн от друго измерение: Надал извоюва епичен обрат над Фриц и е в топ 4 на Уимбълдън!

от в 18:33 на 06.07.2022
Калоян Соколов

Всички си спомняме отлично как Тейлър Фриц спря серията от 20 поредни победи на Рафаел Надал в началото на 2022-ра, надигравайки го на финала в Индиън Уелс. Тогава бившият номер едно игра през цялото време със спукано ребро и на практика беше личен от възможността да се противпостави пълноценно, а днес изглеждаше, че историята ще се повтори в четвъртфиналите на Уимбълдън.

Фриц действаше със сериозно вдъхновение, докато Матадора изпитваше дискомфорт в областта на корема и изглеждаше готов да прекрати своевременно участието си в турнира, ала за пореден път демонстрира невероятната си борбеност и триумфира в петсетова драма, която продължи над четири часа - 3:6 7:5 3:6 7:5 7:6(4). По този начин световният номер четири намери място на осмия си 1/2-финал върху "свещената трева", а там го очаква сблъсък с Ник Кирьос, който в миналото е побеждавал Рафа на същата надпревара.

Надал стартира на възможно най-високите си обороти от първата точка и американецът не беше готов да противодейства на връхлитащата го мощ от другата страна на мрежата. Матадора проби още в дебютното подаване на опонента и на бърза ръка затвърди взетото предимство, за да поведе с 3:1. Последва ново тежко изпитание за 24-годишния състезател от линията за начален удар, тъй като испанецът се откъсна напред с 0:30, но този път сервисът на 12-ия поставен заработи навреме и щетите бяха заличени. Това даде сериозно самочувствие в действията на шампиона от Индиън Уелс, чиито ретури попадаха със сериозна дълбочина в полето на опонента, и изведнъж ибериецът трябваше да отразява три поредни брейкбола.

Рафа се справи с тази нелека задача, ала последва негова непредизвикана грешка в опит да нанесе завършващ форхенд и Фриц проби с помощта на безкомпромисен минаващ удар. Оттам насетне по-нискоранкираният играч пое пълен контрол над събитията на корта, докато манакорецът изглеждаше изчерпан откъм физически сили и предаде сета скоропостижно, след като загуби последните пет гейма в него.

Двукратният шампион отново имаше вихрено начало във втората част, която откри с ранен пробив в своя полза, макар че този път самият американец имаше сериозна вина за изоставането си, защото непрекъснато пресилваше опитите си за уинъри и Надал се възползва от неточностите му. Отговорът на световния номер 14 не закъсня, което не беше изненадващо с оглед на неубедителното сервиране от двамата състезатели в големи периоди от мача.

Серията на Фриц не спря дотук и той можеше да реализира брейк за аванс от 4:3, само че испанецът си помогна с първото подаване и засега оцеля. Тогава последва медицинско прекъсване за 22-кратния носител на "мейджър" трофеи, който изпитваше неразположение в областта на корема. Все пак това не попречи на втория поставен да дава най-доброто от себе си, като двукратният шампион се сдоби със сетбол в десетия гейм и се възползва от него, пласирайки неспасяемо воле в опразнената част от корта.

Аутсайдерът по никакъв начин не се поддаде на негативните емоции и продължи да играе с висока доза риск. 24-годишният тенисист нападаше всяка една по-плитка топка, а темпото определено стана твърде бързо за вкуса на левичаря и често го виждахме как осъществява нечист контакт с топката. Наред беше нов драматичен момент, тъй като Фриц поиска да бъде проверена превръзката му на десния крак. За негово щастие, здравословното му състояние се оказа отлично и 12-ият поставен заигра по-освободено от всякога, съумявайки да отмъкне на два пъти съперниковия сервис, и закономерно поведе в отделните сетове.

Следващата част стартира с размяна на цели три пробива, от която печеливш излезе Надал, защото осъществи с един повече. Матадора видимо намали скоростта на началния си удар, но компенсираше с мощни форхенди от всяка една позиция, които възстановяваха негова позиция в разиграването. Защитата на американеца пък категорично не можеше да удържи натиска от другата страна на мрежата и манакорецът бранеше безпроблемно аванса си до 4:2 в своя полза. Едва ли обаче някой остана изненадан от поредния обрат в срещата, след който младокът поведе с 5:4 и се доближи на само гейм от триумфа. Както отлично знаем, то ибериецът е най-опасен, когато е притиснат до стената и за пореден път затвърди въпросните впечатления, като влезе в поредица от спечелени точки, с чиято помощ възстанови паритета в общия резултат.

Така победителят щеше да бъде определен в пети решителен сет, където най-после двамата играчи стабилизираха изявите си на собствен сервис и никой от тях не даваше вид, че скоро ще се пропука. Гонитбата в геймовете продължи до 3:3, като в този момент Рафа усети колебания в играта на опонента и не след дълго разполагаше с шанс за пробив, който беше отразен със съдействие от лентата на мрежата, която позволи бекхенда на Фриц да премине в полето на втория поставен.

Испанецът не се отказа от търсенето на брейка и продуцира два поредни зашеметяващи форхенда по правата, които му дадоха решително предимство в мача. По всичко личеше, че всичко за 14-тия в света е загубено, само че неговите планове бяха съвсем други и не се поколеба да направи рибрейк. Тези събития категорично разклатиха фаворита, съдейки по някои недобре подбрани удари от негова страна. Американецът усещаше проблемите на съперника и смая зрителите със способността си да завършва топката чрез употребата на къси диагонали. 

Накрая битката трябваше да бъде решена в супер тайбрек до 10 точки. Там някогашната първа ракета на света моментално си осигури мини пробив на сметката си и увеличи разликата до 5:0 в своя полза. Фриц все пак не се предаде и намали пасива си до 3:5, само че впоследствие намери сили да спечели само още едно разиграване и Матадора сложи точка на спора с поредния си безпощаден дланов удар.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Войн от друго измерение: Надал извоюва епичен обрат над Фриц и е в топ 4 на Уимбълдън! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | рафаел надал | тейлър фриц | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook