"Не е приемливо": WTA предупреди рускиня, която излезе на корта с тениска на Спартак Москва

от в 12:48 на 16.03.2023
Мартин Петков

Измина повече от година от започването войната в Украйна и всички полемики свързани с политиката в спорта, които последваха, далеч не подминаха тениса. Както добре знаем, двете професионални тенис вериги - ATP и WTA, съвместно взеха решението играчите, които представляват Русия и Беларус, да се състезават без знаме до името си. Други като организаторите на Уимбълдън прибегнаха и до по-строги мерки, не позволявайки на тенисистите от дадените държави да вземат участие в "All England Club", но впоследствие бяха упрекнати от мнозина за това си решение.

Преди малко повече от седмица на турнира в Остин събитията в Украйна отново станаха сериозна тема на разговор, след като Марта Костюк триумфира с титлата в надпреварата, но ясно с жеста си след края на мача, когато отказа да поздрави своята съперничка - рускинята Варвара Грачева, демонстрира, че далеч нищо все още не е забравено. Към днешна дата пък Турът е завладян от WTA 1000 надпреварата в Индиън Уелс, която също не премина без размирици по темата с войната, след като световната номер 28 Анастасия Потапова за мача си от третия кръг на състезанието излезе на корта с тениска на един от големите футболни грандове в родината си, а именно "Спартак" (Москва), на който симпатизира от 13-годишна.

Постъпката на рускинята пък предизвика множество коментари, като една от най-видно обявените в подкрепа на Украйна спортистки - първата ракета на планетата Ига Швьонтек, в минути след победата си над Ема Радукану вчера, каза че е останала "изненадана" от действието на своята колежка в тениса. Самата полякиня дори сподели следното по адрес на създалата се ситуация:

"Честно казано, наистина бях изненадана. Мисля, че тя разбира, че не трябва, независимо от това дали е привърженик на отбора, да показва своите виждания предвид времената, в които сме. Говорих с WTA, като разбрах, че трябва да има все по-малко такива ситуации, защото те ще обяснят на останалите играчи, че не може да се промотират никакви руски отбори в наши дни, което в известна степен ме успокои." - коментира топ поставената в надпреварата, която по-късно днес ще излезе на корта за двубоя си от четвъртфиналите срещу Сорана Кърстя.

По всичко личи, че казаното от Швьонтек не е останало глас в пустиня и от професионалната тенис организация взеха решение да предупредят официално Потапова за случилото се, като в изявлението си по случая написаха: "По повод фланелката на руския футболен отбор, WTA предупреди официално тенисистката, че това не е нито приемливо, нито подходящо действие. Очакваме да няма повторна проява от подобен характер в бъдеще." - се казва в съобщението на WTA.

Източник: Eurosport 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
"Не е приемливо": WTA предупреди рускиня, която излезе на корта с тениска на Спартак Москва Мартин Петков
Теми:  
wta | анастасия потапова | ига швьонтек | русия-украйна

Коментари





Следвайте ни в Facebook