Непримирим Алкарас навакса пасив от 2:5 срещу Хачанов и продължи към 1/2-финалите в Мадрид!

от в 19:03 на 03.05.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас безспорно към момента изглежда като тенисистът в АТР Тура, който се намира едно ниво пред всички останали състезатели, като представянето на фаворита през последните две седмици е повече от показателно за формата му. 19-годишният испанец, който в Барселона завърши успешно за първи път в кариерата си защитата на свой трофей, продължи силните си игри и на домашния си Мастърс в Мадрид, където постепенно с всеки следващ двубой вдига равнището си, доказателството за което дойде вчера при повторението на финала от миналия сезон в турнира между Карлитос и Александър Зверев.

Тийнейджърът беше безмилостен срещу олимпийския шампион, след като въпреки прогресът в играта на Саша през последните седмици, то топ поставеният в схемата повтори представянето си отпреди 12 месеца, за да го разгроми с 6:1 6:2 и да се класира за четвъртфиналите. Защитаващият шампион обаче имаше още работа пред себе си, докато дублира трофея си на най-големия турнир на домашната му сцена, и през днешния ден сломи поредния медалист от Токио на пътя си, този път сребърния такъв Карен Хачанов, срещу когото се завърна от 2:5 във втория сет и го подчини за точно час и 50 минути на корта - 6:4 7:5.

По този начин тийнейджърът се превръща в първият полуфиналист в надпреварата, като вече може да се похвали с 19 поредни успеха на родна земя в АТР Тура, и от място на нов финал в Мадрид го разделя единствено победителят от сблъсъка, противопоставящ 17-ия поставен Борна Чорич и "щастливия губещ" Даниел Алтмайер, който прави най-добрата седмица в кариерата си досега.

Руснакът имаше правото да постави началото на двубоя със сервис, като още от първите минути в мача ясно се забелязваше тактическия замисъл на световния номер 12 да подхожда с повишена агресия към размените от дъното на корта, което му позволяваше да държи местния любимец в некомфортна за него позиция, от която не можеше да атакува на свой ред. Началният удар, който е едно от основните оръжия в репертоара на 198-сантиметровия Хачанов, също улесняваше задачата му на собствено подаване и той поддържаше паритета, ограничавайки възможностите пред Карлитос на ретур.

С преполовяването на дебютната част, ключова роля за доскорошния номер едно изигра треньорът му Хуан Карлос Фереро, който го посъветва да държи топката по-дълго в корта, докато изчаква шанса си да нанесе завършващо отиграване. Речено - сторено, Алкарас послуша думите на сънародника си и ефектът в играта му последва на мига, след като той в типичния си стил пласира серия от уинъри от форхенд и проби в прословутия седми гейм. Впоследствие бившият шампион от Мастърса в Париж беше напът да заличи стореното от ибериеца, като разполагаше с точка за рибрейк, ала поставен под напрежение топ поставеният вдигна значително темпото в разиграванията, което се оказа твърде висока летва за претендента да бъде равностоен на фаворита, и скоропостижно при собствен сервис носителят на трофея от US Open записа откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част руснакът съумя да прочисти ума си от всичко случило се досега в двубоя, като отново се върна към тактическия си план от началото на мача и целеше чрез агресивните си отигравания да убива високия интензитет при размените от основната линия. При този развой на събитията, топката често губеше от скоростта си и на Карлитос му се налагаше сам да я ускорява в търсенето на печеливши удари, които все по-рядко виждахме от неговата ракета, докато грешките започнаха да се множат неспирно.

Спадът в равнището на тийнейджъра беше видим и дочакал моментът си, Хачанов остана все така солиден срещу отиграванията на испанеца, като държеше топката в полето и съвсем скоро разполагаше с пробив и аванс от 4:1. Проблемите за защитаващия шампион обаче не приключиха дотук и той беше напът за втори път да предаде подаването си в актива на 10-ия поставен, но отстоя своето след два отразени брейкбола и настроението в играта му отново се завърна.

Световният номер 12 на свой ред доразви преднината си и достигна възможност да сервира за спечелването на първия сет в кариерата си срещу ибериеца, губейки досегашните пет в предишните им два мача, ала изправен до стената, Алкарас за пореден път ни направи свидетели на изумителни удари, които поставиха на колене претендента паритетът беше възстановен. Оттам насетне импулсът, който Карлитос придоби, гарниран с подкрепата на сънародниците му при всяка спечелена точка от техния любимец, то руснакът отново трепна в последвалия си гейм и инкасира втори пореден пробив, което означаваше, че тийнейджърът ще подава за победата. Застанал на начален удар, защитаващият шампион не потегли по най-убедителния начин, като изостана с 0:30, ала оттам насетне под знака на късите си топки и уинърите от форхенд не отпусна нито точка повече на Хачанов и се поздрави с победата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Непримирим Алкарас навакса пасив от 2:5 срещу Хачанов и продължи към 1/2-финалите в Мадрид! Мартин Петков
Теми:  
atp | карен хачанов | карлос алкарас гарфия | мадрид

Коментари





Следвайте ни в Facebook