Николай Ганчев: На 7 години трябва да се работи с психиката на децата

от в 17:49 на 25.04.2016
Георги Христов

Николай Ганчев е трудов психолог и психотерапевт, а от скоро се занимава и с децата от националните отбори по тенис до 12 г., включени в програмата "3Т – Тенис Тийм Талант". Той е бивш лекоатлет в ЦСКА и цял живот по един или друг начин е свързан със спорта.

"Много съм радостен, че съдбата ме прати в тази програма", споделя д-р Ганчев. На едно обучение той случайно се запознава с вицепрезидента на Българската федерация по тенис Рангел Марков и след време той му предлага да се включи в новия проект. Оттам тръгва вълнуващият му път в тениса.

Ганев смята, че 12 години не е никак ранна възраст за започване на работа с децата. "6-7-8-годишна възраст е напълно приемлива за обръщане на внимание на децата и на тяхната психика. В началната училищна възраст просто има повече специфики в работата с децата. Принципно, колкото са по-малки, толкова повече се работи с родителите. А колкото повече растат, толкова повече е индивидуалната работа с всяко дете. В различните възрасти децата си поставят различни цели", споделя Николай Ганчев.

Откровен е, че в момента при работата си с 8-те таланти от националните отбори са на опознавателен етап. "Реално лагерът в Добрич ни е вторият съвместен и първият турнир, в който ще ги наблюдавам отблизо. Започвам все повече да им давам обратна връзка, разбира се доколкото могат да я разберат и смелят".

Досега те не са работили с подобен специалист и все още нямат навика да го търсят за съвети. Но пък Ганчев им предлага интересни занимания и тестове за решаване, с което предизвиква любопитството им и ги кара да споделят и да се чувстват добре.

Въпреки че работи индивидуално с всяко отделно дете, защото "те всички са различни", психологът е убеден, че тенисът е и отборен спорт. "Виждам ги, че те се радват да са заедно и може би това трябва да се поощрява. Пък така и за тях е по-добре, защото колкото повече добри деца има събрани на едно място, те се дърпат едно друго и израстват още повече. Може би и заради малката възраст, все още нямат видима конкуренция помежду си. Питат се ти как се представи, но всъщност не им е много важно да са се представили по-добре от някой друг. Общо взето им е много добре заедно – непрекъснато се търсят и се сприятеляват все повече. Харесва им да са на лагер заедно."

Ганчев смята, че младите тенисисти приемат съвсем спокойно това, че не са придружавани от родителите си тогава, когато самите майки и бащи са давали по-голямо свобода на своето дете. "При тези, които са осъществявали по-голям контрол, децата са по-неспокойни, когато са отделени от тях. Лично моето мнение е, че е добре за децата да бъдат по-самостоятелни. Така ще вземат и по-добри самостоятелни решения, когато са на корта. Докато едно дете е дете и родителят непрестанно го води и надзирава, то дава добри резултати в ранната детска възраст. След това този фактор се обръща в тяхна вреда", казва психологът.

Той е на мнение, че работата на психолога не е преди важен мач. "Мисля, че тогава е важно за детето да остане със себе си и последният човек, с който е говорил, да е треньорът. Моята работа е по-скоро по време на лагери и между мачовете, но не и непосредствено преди да излезе на корта. Моите последни думи могат да се окажат повече пречка, отколкото помощ, ако се бъркам преди мача", споделя Ганчев.

Психологът би определил работата си в отборите като успешна, ако децата постигат своите успехи, здрави са и се чувстват щастливи от това, което правят заедно. "Няма да се радвам да видя някое изтормозено дете с шампионски постижения", откровен е Николай Ганчев.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Николай Ганчев: На 7 години трябва да се работи с психиката на децата Георги Христов
Теми:  
николай ганчев | психология | спортна психология

Коментари





Следвайте ни в Facebook