Обзор на 2022-ра: Кои са тенисистите, спечелили най-много пари от наградни фондове?

от в 23:29 на 05.12.2022
Мартин Петков

Сезон 2022 в АТР Тура, по време на който станахме свидетели на немалко изненади и нови шампиони във всяка една от различните категории, вече отмина и с поглед насочен към предстоящата ни нова тенис кампания, то е редно да направим равносметка на това кой спечели най-много в хода на отминалите 11 месеца. Трофеите в турнирите от Големия шлем бяха поделени между две от емблематичните фигури в спорта - Рафаел Надал, който грабна отличията от Аустрелиън Оупън и Ролан Гарос, и Новак Джокович, който пък се поздрави с успех на Уимбълдън, ала фокусът и светлините на прожекторите безспорно бяха насочени към 19-годишния Карлос Алкарас, след като тийнейджърът от Мурсия триумфира с титлата от US Open и се превърна в най-младият водач на световната ранглиста в историята на тениса.

Световният номер едно остави запомнящ се отпечатък с представянето си през сезона, като всичко за него стартира от трофея на АТР 500 надпреварата в Рио, който беше надграден с дебютна Мастърс 1000 титла за Карлитос в Маями, преди при завръщането си за състезанията на клей в родната Испания да покори турнира в Барселона, пробивайки в топ 10 едва 18-годишен. Триумфът му в Каталуния се оказа генерална репетиция за Алкарас в навечерието на Мастърса в Мадрид, където с поредни победи над Рафаел Надал, Новак Джокович и Александър Зверев тийнейджърът подпечата второто си отличие от тази категория, а спекулациите по негов адрес за бляскаво бъдеще бяха до небесата.

Макар и да инкасира няколко поражения на червени кортове през юли в началото на американското турне, то ибериецът с представянето си на US Open доказа защо е смятан за един от най-големите таланти изобщо в историята на тениса и буквално изстрада похода си към титлата в Ню Йорк, която се превърна в черешката на тортата за младока, който същевременно оглави и класацията на АТР. Макар и контузия в края на годината да помрачи завършека на кампанията за Карлитос, лишавайки го от участие на Финалния Мастърс в Торино, то той заработи точно 10,102,330 долара в отминалите 11 месеца и зае позицията на лидер в тениса по приходи от наградни фондове за 2022-ра.

Веднага на второ място в престижната класация се нарежда 21-кратният носител на "мейджър" отличия Новак Джокович, който въпреки че беше възпрепятстван от задължителната ваксинация за акостиране в държави като Австралия, САЩ и Канада и пропусна две надпревари от Шлема, както и още четири такива от сериите "Мастърс 1000", записа 42 победи в 47 срещи през годината, в чийто край, когато спечели Финалите на АТР, причисли към банковата си сметка най-голямата сума в историята на тениса към този момент от малко над 4.7млн долара като възнаграждение, че остана непобеден в Торино. Сърбинът със своите 9,934,582 долара, солидна част от които бяха заработени и при триумфа му с титлата от Уимбълдън, остава на 168хил. долара зад тийнейджъра от Мурсия, но пък за сметка на това е пред големия си съперник Рафаел Надал.

Началото на тазгодишната тенис кампания се превърна в най-доброто в кариерата на Матадора, който стартира с 20 победи в първите си 20 двубоя и последователно спечели АТР 250 в Мелбърн, Аустрелиън Оупън и АТР 500 в Акапулко, преди да бъде спрян във финала на Мастърса в Индиън Уелс от местния любимец Тейлър Фриц. Тогава започнаха и първите признаци на контузии да тормозят 36-годишния манакорец, който макар и за първи път в кариерата си да не успя да спечели нито една от подготвителните надпревари преди Ролан Гарос, то той не пропусна да докаже за пореден път, че "Турнирът на мускетарите" е неговото специално място и вдигна рекорден 22-ри трофей от Големия шлем. Сезонът впоследствие далеч не се разви по мечтания начин за Рафа и контузия в областта на корема го принуди да се откаже в навечерието на полуфиналната си среща с Ник Кирьос на Уимбълдън, а близо два месеца по-късно загуби от Франсис Тиафо на US Open, като в самия завършек на годината отпадна и в груповата фаза на Финалния Мастърс, но въпреки всичко Надал намира място на почетната стълбичка в класацията със своите 9,368,326 долара.

На четвъртата позиция откриваме Каспър Рууд, който без да влиза под светлините на прожекторите достигна финал на Откритите първенствата на Франция и САЩ, където остана и в двата случая с наградата за вицешампион, като преди месец взе участие и в мача за отличието в Торино, но и там трябваше да преглътне разочарованието, ала в заключение можем да кажем, че банковата му сметка е набъбнала с цели 8,126,816 долара за сезона, докато петото място в подреждането се държи от Стефанос Циципас и неговите 6,614,416 долара. В топ 10 още виждаме имената на Феликс Оже-Алиасим, Андрей Рубльов, Тейлър Фриц, Даниил Медведев и Хуберт Хуркач, всеки от които е спечелил сума в порядъка на 3.6млн до 4.9млн долара.

Източник: TennisWorldUSA


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Обзор на 2022-ра: Кои са тенисистите, спечелили най-много пари от наградни фондове? Мартин Петков
Теми:  
atp | карлос алкарас | каспър рууд | наградни фондове | новак джокович | обзор | пари | рафаел надал | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook