Оставен без опции: Безскрупулното отношение към Джокович на летището в Мелбърн

от в 02:00 на 11.01.2022
Калоян Соколов

Една от най-обсъжданите теми през последната седмица намери своята развръзка, след като съдът в Австралия разгледа подадената жалба от Новак Джокович относно решението на правителството на щата Виктория да не го допусне в страната. По-рано днес съдия Антъни Кели се произнесе окончателно и отсъди делото в полза на световния номер едно. Сърбинът бе освободен и вече дори проведе тренировка на Rod Laver Arena, заявявайки, че иска да се състезава на Аустрелиън Оупън въпреки всичко случило се.

През днешния ден също така излезе целият разговор, проведен между Джокович и австралийските власти на летището при пристигането му. В него стават ясни множество детайли относно мотивите на служителите да отхвърлят визата на световния номер едно, а ето го и пълния текст:

Интервюиращ: Какви са причините да пътувате до Австралия?

Джокович: Аз съм професионален тенисист и отпътувах, за да участвам на Аустрелиън Оупън

Интервюиращ: Ваксиниран ли сте против коранавирус?

Джокович: Не, нямам поставена ваксина

Интервюиращ: Преболедували ли сте вируса досега?

Джокович: Да, на два пъти. Първият случай беше преди близо две години, а след това дадох положителен тест на отминалия 16-ти декември. Разполагам с всички нужни документи, за да го потвърдя.

Интервюиращ: Добре, сега ще направя фотокопие.

Интервюиращ: Имате ли нужните документи за медицинското изключение, което се получил?

Джокович: Да, предоставили сме нужната документация.

Интервюиращ: Запознат ли сте с нея?

Джокович: Да, разбира се, В момента нямам документите разпечатани при мен, но мога да се опитам да ги намеря по електронен път, защото изпратихме имейл до независима медицинска комисия, която беше избрана от федералното правителство на Австралия, за да прегледа исканията за медицинско освобождаване. Също така разполагам с необходимата виза и писмо от Tennis Australia.

Интервюиращ: Добре, това писмо показва за извършен преглед от страна от страна на Tennis Australia, но няма нищо споменато за федералното правителство. Сигурен ли сте в думите си?

Джокович: Да, напълно. Моят агент разполага с имейл от правителството, който мога да ви предоставя по електронен път, ако имате нужда от това. Моята директна комуникция е била с Tennis Australia и правителството на щата Виктория, тъй като от тях е зависел достъпа ми до турнира, както и моето пътуване към Мелбърн. Те разполагат с цялата ми медицинска информация, като на практика федералното правителство не е имало роля в получването ми на достъп за участие на Откритото първенство на Австралия.

Интервюиращ: Това е чудесно, но става дума за влизане в територията на чужда държава и тук решенията трябва да бъдат вземани от федералното правителство.

Джокович: Добре, но не сме получили никакви съобщения от правителството. Всичко нужно ни е било предоставено от Tennis Australia, защото те отговарят за организацията на събитието.

Интервюиращ: Новак, относно информацията, която си ни представил до момента... Опасявам се, че трябва да ти съобщя, че има вероятност визата ти да бъде анулирана. 

Джокович: Не разбирам, ще отмените визата ми или?

Интервюиращ: Това е известие за намерение да се анулира визата, съгласно чл. 116 от Закона за миграцията от 1958 г. Това означава, че след като ви връча това известие, ще имате на разположение около 20 минути - ако имате нужда от повече време, можете да поискате такова - след което трябва да ни предоставите допълнителни причини, поради които да ни докажете, че не трябва да анулираме визата.

Джокович: Наистина ми е трудно да разбера какво повече искате да ви предоставя. Дадох ви всички документи, които Тенис Австралия и правителството на щата Виктория са ми осигурили. Спазихме всички правила и направихме всичко, което искаха да сторим, за да ми бъде позволено да получа "медицинско изключение". Подадох документи за кандидатстване, те ме одобриха и просто не знам какво повече искате от мен да кажа.

Нямам нищо друго в момента. Пристигнах тук на базата на тези документи, в противен случай изобщо нямаше да ми позволят да пристигна. Наистина не разбирам каква е причината да не ме допуснете да вляза във Вашата страна - чакам тук в продължение на 4 часа и продължавам да не знам каква е главната причина. Липса на документи? Липса на информацията, от която се нуждаете? Или нещо друго?

Интервюиращ: Трябва да преминем през този процес, а също така обяснението, което ми предоставихте сега, можете да ми го дадете след срока от 20 минути.

Джокович: Значи ми давате 20 минути, за които да се опитам да дам допълнителна информация, която нямам? В 4 часа сутринта? Искам да кажа, че така ме поставяте в много неудобно положение, тъй като по това време на денонощието нито мога да се обадя на директора на Тенис Австралия, нито мога да се свържа с никого от правителството на щата Виктория чрез Тенис Австралия. Просто ме поставяте в много трудна ситуация. Не знам какво друго да Ви кажа. Всичко, което те ме помолиха да донеса, е тук.

И нямаше да съм тук, да седя пред Вас, ако не спазвах всички правила и разпоредби, определени от Вашето правителство. За мен е малко шокиращо, че ще ми дадете известие за анулиране на визата ми, въз основа на какво е това?

Давате ми 20 минути, в които да направя какво? Веднага Ви съобщавам, че нямам какво друго да Ви кажа. Ако можете, бих искал да изчакаме до осем сутринта и тогава мога да се обадя на Тенис Австралия, за да опитаме да разрешим този проблем. Но точно сега?

Всички спят в момента. Току-що пристигнах, в 1 сутринта, не знам какво друго мога да направя в този момент. Просто няма никакъв смисъл. Направих всичко възможно. Точно сега мога да се обадя на моя агент. Вие ми казахте да не използвам телефона си, така че не мога да общувам с никого, никой не знае какво се случва.

Интервюиращ: Добре, значи мислите ли, че сега не е подходящият момент за провеждане на интервюто? Бихте ли искали да бъдете интервюиран на по-късен етап?

Джокович: Наистина трябва да разбера от Вас какво точно искате, защото през последните четири часа ми давате много неясни или буквално никакви отговори. Сега се връщате и ми съобщавате, че се обмисля анулиране на визата ми, което всъщност не разбирам какво означава.

Интервюиращ: Преболедуване на COVID-19 не се счита за причина за освобождаване от ваксинация в Австралия. 

Джокович: Извинявайте, че Ви прекъсвам, но това не е вярно. Независимата медицинска комисия на правителството на щата Виктория заяви изрично, че ако сте се възстановили или ако сте преболедували коронавирус през последните шест месеца и имате достатъчно количество антитела, вие можете да получите медицинско освобождаване. Така го разбрах аз.

Имам предвид, че общувах лично с правителството на щата Виктория и това, което казвате, абсолютно не е вярно. Ние бяхме в директна връзка с тях и казаха, че трябва да имам антитела, така че това са тестовете, които им предоставихме. Ние изпратихме тези доказателства по имейл, аз Ви го предоставих, Вие сте го прочели. Той е подписан от независимата медицинска комисия на правителството на щата Виктория.

Интервюиращ: Току що прочетох това известие за анулиране съгласно член 116 от Закона за миграцията от 1958 година. Просто ще го подпиша тук. Подпишете го и вие, ако желаете.

Джокович: Не бих искал да подписвам този документ, освен ако не получа отговори на въпросите си.

Интервюиращ: Хубаво, да, добре.

Джокович: Наистина не разбирам как така във вашата система нямате информация, че ако сте се сблъсквали с вируса и сте дали положителна проба през последните шест месеца и имате достатъчно количество антитела и отрицателен тест, който аз представих, няма да имате достъп до страната. Наистина съм объркан, защото това е, което получих като информация от Тенис Австралия и медицинската комисия на правителството на щата Виктория.

Наистина не знам какво да правя в 4 сутринта. Ако ми позволите да включа телефона си и да се обадя на моя агент, за да се свържем с хора от Тенис Австралия. Тъй като е рано сутринта, очевидно всички спят, но това е единственото нещо, което мога да направя в момента, защото наистина нямам какво друго да ви предоставя по отношение на документите.

Интервюиращ: Така, и това се опитвах да ви обясня. Имам предвид, че е добре, ако това са казали, но идването в Австралия сякаш е федерално нещо. Федералното правителство контролира пристанищата. Ето защо ви дадох възможност  да ми предоставите кореспонденция, изпратена от викторианските тенис власти до федералното правителство.

Джокович: Но не мога да ви дам това, ако нямам възможност да говоря с тях? Те предоставиха на независимия панел - независим медицински панел на правителството на щата Виктория. И тогава правителството на щата Виктория взе цялата документация от нас, от Тенис Австралия, и я изпрати на федералното правителство, а след това федералното правителство каза "ок, добре, достъпът е предоставен, декларация за пътуване, QR код, можете да отидете".

Това е, иначе нямаше да летя до тук. Няма абсолютно никакъв начин да се поставя в положение да дойда и да седна тук с вас и, искам да кажа, че това определено привлече вниманието ми, вниманието на моя агент или екипа от хора около мен, че шестте месеца не са били въведени в регулацията за COVID. Беше абсолютно на мястото си. И съм сигурен, че има начин да проверя това, независимо дали е с федералното правителство или правителството на Виктория, независимо дали е с Тенис Австралия, каквото мога да направя, за да го предоставя, ще го направя. Защото имам предвид, че стигнах чак до Австралия, защото знаете, че всички ми казаха много точно и ясно, че имам цялата документация, която евентуално мога да ви предоставя.

Интервюиращ: Това е добре, но все пак трябва да премина през този процес. Ако не искате да го подпишете, аз все пак ще направя копие от него, ще ви го дам, така че само ще кажа, че няма да подпишете.

Джокович: Добре, можете ли просто да ми обясните дали ще мога да получа повече информация от моя телефон, като се свържа с агента си?

Интервюиращ: На този етап не, след като завърша или прекратя това интервю, веднага ще се върна и ще ви уведомя.

Джокович: Добре.

Интервюиращ: Както казах, ако имате нужда от повече време, ако смятате, че това не е подходящият момент да участвате в интервюто, защото не можете да се свържете с правителството на Виктория....

Джокович: Да.

Интервюиращ: Добре, ние сме повече от готови да ви го дадем, както знаете, така че ще говоря с шефовете си. 

Вече ви връчих известие за намерението да бъде анулирана вашата виза и в момента сме склонни да ви дадем почивка до 8:30 сутринта, когато ще можете отново да говорите с адвоката си и да получите още информация.

 Джокович: Добре.

Интервюиращ: Имате ли повече въпроси?

Джокович: Засега нямам.

Интервюиращ: Искате да отложи края на интервюто до сутринта, нали така?

Джокович: Да, ако е възможно.

Интервюиращ: Но вие казахте, че нямате какво да добавите

Джокович: Да, но мога да имам след няколко часа.

Интервюиращ: Добре, защото иначе решението ще бъде взето, позововайки се на досегашната информация.

Джокович: Значи искате да вземете решнието още сега?

Интервюиращ: Да, възможно е. При липса на допълнителната информация, то решението няма да бъде във ваша...

Джокович: Да, очевидно е, че ще анулирате визата ми. Искам да знам къде обаче се очаква да изчакам, докато въпросът бъде разрешен, защото нямам право да влизам никъде. Все пак това би могло да продължи с часове.

Интервюиращ: Така е. Ще ви настаним в имиграционен хотел.

Джокович: Какво представлява това място?

Интервюиращ: Там настаняваме всички хора, на които е отказан достъп в страната и се изчаква решение по отделните им казуси.

Джокович: Бих ли могъл в такъв случай да се сдобия отново с багажа си?

Интервюиращ: Да, но няма да имате пълен достъп до него.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Оставен без опции: Безскрупулното отношение към Джокович на летището в Мелбърн Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън | ваксини | интервюта | коронавирус | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook