Отново колеблив: Медведев бе затруднен от АТР шампион, но избегна нова изненада в Хале

от в 17:07 на 21.06.2023
Мартин Петков

Даниил Медведев допусна известни колебания, затвърждаващи общата картина за сезона му на трева досега, но се мобилизира и продължава напред към четвъртфиналната фаза на турнира в Хале. Руснакът имаше наглед лесната задача да срещне непретенциозния на тревни кортове Ласло Джере, като макар и да загуби един сет , то топ поставеният се поздрави с крайния успех след малко над два игрови часа - 6:3 6:7(5) 6:3. По този начин световният номер 3, който е единственият играч към момента с 40 победи на сметката си през 2023-та година, записа своя 41-ви успех и в опит да се класира във финалната четворка на надпреварата ще премери сили с Роберто Баутиста Агут, от когото има четири поражения в шест сблъсъка, но пък го надигра именно на същата фаза в германския град преди 12 месеца.

Началото на двубоя беше отлично за Медведев, който неколкократно се нагърби с това да търси печеливш завършек в разиграванията и рискът му се оправда, като той се откъсна напред в резултата с пробив. Сърбинът на свой ред светкавично се мобилизира и зае по-агресивна позиция на ретур, което предизвика смут у съперника му, довел до поредица от неточности, след които световният номер 65 достигна две точки за рибрейк, ала бившият шампион от US Open остана хладнокръвен под напрежение и затвърди предимството си. Оттам насетне топ поставеният в схемата придоби пълното господство на корта, като впечатляваше с нивото си в близост до мрежата, докато именно в тази фаза на играта Джере се затрудняваше най-много да бъде равностоен на фаворита, което сведе проблемите за миналогодишния финалист в турнира до минимум и той записа откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част аутсайдерът съумя да влезе в подем, след като пласира успешно редица свои удари в атакуващ план, благодарение на което взе на своя страна инициативата на корта и проби началния удар на противника си. Именно повишеният риск в представянето на сърбина беше от ключово значение за това да води в резултата, но постепенно с течение на времето равнището му спадна и скоропостижно световният номер 3 набра скорост, печелейки 12 поредни точки, което му позволи да възстанови паритета при 3:3, като оттам насетне сервиращите изцяло наложиха превъзходството си и без да видим дори брейкбол, ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него минипробивите изобилстваха и стабилността на началните удари досега в мача тотално бе заличена, като обрати не липсваха и макар топ поставеният да поведе с 4:1 пункта, то впоследствие световният номер 65 нито за секунда не сведе примирено глава със съдбата си и спечели шест от следващите седем точки, за да отмъкне сензационно сета, с което изпрати срещата в заключителната си фаза.

С настъпването на решителната трета част московчанинът избра да покачи агресията в отиграванията си, с което засвидетелства разликата в класите по отношение на устойчивостта в продължителните размени от основната линия, за да се сдобие с ранен брейк аванс. Впоследствие топ поставеният на три пъти бе на само точка от това да дублира преднината си в статуквото, но грешки в завършека на атаките му позволи на Джере да оцелее на собствен сервис, като балканецът мигновено се възползва от придобития импулс в играта си и дори реализира пробив, заличавайки изоставането си. Медведев обаче не допусна негативните емоции да вземат връх над него, като се събра психически при последвалата почивка и вдигна оборотите, благодарение на което осъществи рибрейк и броени минути по-късно сложи точка на спора при свой начален удар.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Отново колеблив: Медведев бе затруднен от АТР шампион, но избегна нова изненада в Хале Мартин Петков
Теми:  
atp | даниил медведев | ласло джере | хале

Коментари





Следвайте ни в Facebook