Първи роден през 2004-та 1/2-финалист в ATP Тура: Фис не спира да пише история в Монпелие

от в 18:28 на 10.02.2023
Калоян Соколов

Артур Фис през тази седмица за пръв път имаше въможност да стартира директно от основната схема на ATP надпревара, след като организаторите в Монпелие му предоставиха "уайлд кард" за участие, а 18-годишният играч напълно оправдава доверието към себе си.

Тийнейджърът преодоля двама бивши представители на топ 10, а именно Ришар Гаске и Роберто Баутиста Агут, а днес надви своя сънародник Куентен Алис със 7:6(3) 6:3, превръщайки се в първия състезател роден през 2004-та година, който може да се похвали с достигнат полуфинал на такова ниво.

Фис стартира годината извън топ 250 на света, само че наскоро грабна дебютната си Чаланджър титла в кариерата, а от другата седмица ще бъде минимум на 117-тата позиция в класацията.

Срещата стартира с огромно преимущество на сервиращите, като в цялата първа част не видяхме нито една възможност за пробив и Алис с лекота трупаше асове на сметката си. Това наглед предполагаше изиграването на един изключително равностоен тайбрек, но младокът беше на съвсем различно мнение и спечели цели шест поредни точки, с което си подсигури успеха в частта.

Постепенно световният номер 163 започна все по-добре да разчита началния удар на по-опитния си опонент и го вкарваше в продължителни размени, където беше далеч по-стабилен от него и заслужено реализира първи пробив в мача. Фис не спря дотук и дори можеше да удвои преднината си, ала съперникът му нямаше намерение да се предава и не след дълго достигна до възможност да възстанови паритета в резултата. Тогава 18-годишният тенисист демонстрира здрави нерви, измъквайки се от трудното положение и до края беше напълно безкопромисен, за да си подпечата място във финалната четворка на турнира, където ще премери сили с втория поставен Яник Синер.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първи роден през 2004-та 1/2-финалист в ATP Тура: Фис не спира да пише история в Монпелие Калоян Соколов
Теми:  
atp | артур фис | куентен алис | Монпелие | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook