Поглед към миналото: 17 години от началото на съперничеството "Федал"

от в 19:09 на 28.03.2021
Диана Андреева

Датата е 28 март 2004-а година и предстои да бъде написана първата страница в историята на едно от най-големите съперничества в историята на тениса. Роджър Федерер, намиращ се на върха на световната ранглиста в този момент, излиза за своя мач от трети кръг в Маями срещу новоизгряваща звезда в мъжкия тенис - Рафаел Надал. 17-годишният испанец вече има зад гърба си участие в Мастърс надпревара, както и шест титли на ниво Futures, но независимо от добрите му резултати в последните месеци, никой не смята, че той ще успее да спечели дори сет срещу Маестрото. Скептичен към представянето си е и самият Рафа, който очаква да отстъпи в последователни сетове, без да спечели повече от два-три гейма, но предположението му се оказва доста далеч от истината.

Мачът започва, напрежението в играта на Надал е видимо. Испанецът обаче е решен да даде всичко от себе си и точно това е и причината след 70 минути, прекарани на корта, Рафаел да отстранява световния номер едно с 6:3 6:3. Неочакваната загуба на Федерер класира 17-годишния тенисист в четвърти кръг на турнира, където обаче той допуска поражение от друг топ 10 състезател - Фернандо Гонсалес.

Този мач остава в историята не само с изненадващото си развитие, но и с факта, че слага началото на едно съперничество, което остава следа в историята на спорта и вълнува феновете на тениса и до днес. 17 години по-късно Федерер и Надал имат общо 40 изиграни срещи помежду си, а балансът в преките им двубои е 24-16 в полза на Надал. За последно "Федал" се срещнаха в 1/2-финалната фаза на Уимбълдън 2019, когато Роджър се наложи със 7:6(3) 1:6 6:3 6:4, преди да отстъпи на Новак Джокович в спор за титлата на турнира. 

Всички фенове на тениса с нетърпение очакват мач номер 41 помежду им, но кога двамата отново ще се срещнат все още не е ясно, тъй като Рафаел Надал в момента се възстановява от травма в областта на кръста, а Роджър Федерер постепенно се завръща обратно на корта след продължително отсъствие.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Поглед към миналото: 17 години от началото на съперничеството "Федал" Диана Андреева
Теми:  
рафаел надал | роджър федерер | федал | федерер | федерер-надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook