Поредно чудо: Мъри отрази 5 мачбола, изравни постижение на Конърс и е финалист в Доха!

от в 18:40 на 24.02.2023
Мирела Николова

В хода на своята забележителна кариера Анди Мъри винаги е засвидетелствал ненадминат борбен дух, а мачовете му от началото на годината бяха поредното доказателство за тези качества на британеца. През 2023-та той съумя да постигне няколко знаменити обрата след спасени мачболи и до днес бе постигнал 5 победи в също толкова двубои, в които се е стигало до решителен сет.

През днешния ден страхотната му серия бе напът да бъде прекъсната от световния №52 Иржи Лехечка, след като чехът достигна до пет мачбола, но шотландецът за пореден път извади на показ своята непримиримост и успя да доведе мача до успешен за себе си завършек, затваряйки го с 6:0 3:6 7:6(7). По този начин той си осигури място в утрешния сблъсък за трофея в Доха, където му предстои да премери сили с победителя от мача между Даниил Медведев и Феликс Оже-Алиасим. Освен това той записа своята 489-а победа на твърда настилка в кариерата си, с което зае петото място в класацията по този показател, изравнявайки Джими Конърс.   

Откриващата част премина под пълната диктовка на бившия номер едно, който играеше с добре премерен риск в ударите си, като често поемаше водещата позиция в разиграванията и предизвикваше неточности от ракетата на опонента си. Той надиграваше световния №52 във всеки департамент от играта и осъществи три пробива, за да открие сметката си в общия резултат със сет, спечелен на нула.

Още в самото начало на втората част обаче съотношението на силите значително се промени, тъй като именно Лехечка вече бе този, който имаше инициативата в размените на удари и уинърите непрекъснато се трупаха в неговия актив. Благодарение на отличното си представяне както от дъното на корта, така и в близост до мрежата, четвъртфиналистът от Мелбърн се оттегли на първата почивка с аванс от брейк и 3:0, който впоследствие без затруднения опази, за да вкара срещата в трети решителен сет.

В началото на заключителната част Лехечка продължи да бъде много солиден от основната линия, като също така често можехме да го видим да предприема атаки към мрежата. Вариативността в играта на чеха му донесе аванс от пробив, с помощта на който той излезе напред с 5:3. В следващите два гейма той се сдоби с цели пет мачбола, три от които на собствено подаване, но точно тогава позволи нервното напрежение да го завладее, от което световният №90 не пропусна да се възползва, за да възвърне паритета до 5:5, а впоследствие и да предизвика изиграването на тайбрек. В него контролът бе в ръцете на трикратния шампион от Шлема, който първи достигна до възможност за спечелване на мача и макар да я пропусна, то от втория си опит успя да подпечата крайния си успех след 2 часа и 31 минути игра.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Поредно чудо: Мъри отрази 5 мачбола, изравни постижение на Конърс и е финалист в Доха! Мирела Николова
Теми:  
atp | анди мъри | доха | Иржи Лехечка | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook