Приказката на Носкова нямаше щастлив край: Световната №5 е шампионка в Аделаида!

от в 09:01 на 08.01.2023
Мирела Николова

18-годишната Линда Носкова се превърна в сензацията на първия за годината WTA 500 турнир в Аделаида, където достигна до финала, надвивайки по пътя си дотам световната №8 Дария Касаткина, двукратната шампионка от Шлема Виктория Азаренка и втората в света Онс Жабер. В сблъсъка за титлата на младата чехкиня се изправи срещу световната №5 Арина Сабаленка и въпреки че отново даде предпоставки за светло бъдеще, то крайната победа бе на страната на беларуската.

Финалният двубой продължи час и 43 минути, като се превърна във фестивал на агресивния тенис, предлагайки ни множество високо темпови размени на удари. По-опитната от двете тенисистки обаче показа своята класа и успя да се възползва от колебанията на съперничката си в решителните моменти от срещата, за да постигне двусетов успех с 6:3 7:6(4) и да триумфира с 11-а WTA титла в кариерата си.

В дебютния сет беларуската тенисистка поддържаше висока успеваемост на начален удар и държеше съперничката си далеч от възможности за пробив. Тийнейджърката отново се стремеше да налага офанзивния си стил на игра, пласирайки ударите си с максимална скорост, но бившата №2 успяваше да устои на натиска и да премине в контраатака. В шестия гейм от мача Сабаленка се възползва от неубедителното подаване на опонентката, за да поеме инициативата още с ретура, което я изведе до осъществяването на късен пробив, оказал се решителен за изхода на откриващата част.

Вторият сет бе изключително оспорван, тъй като по-голямата част от геймовете преминаха през равенство. В крайна сметка обаче двете състезателки можеха да разчитат на сервиса си в най-важните моменти и до пробив така и не се стигна. Това доведе до изиграването на тайбрек, в който Сабаленка наложи тотална доминация от самото начало и след няколко съвършено конструирани акции излезе напред в резултата с 5:1. Съвсем скоро тя се сдоби с 3 поредни мачбола и макар първият от тях да бе спасен от Носкова, то минути по-късно беларуската представителка вдигна триумфално ръце.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Приказката на Носкова нямаше щастлив край: Световната №5 е шампионка в Аделаида! Мирела Николова
Теми:  
wta | Аделаида | Арина Сабаленка | линда носкова | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook