Радукану: Понякога ми се иска да не бях печелила US Open; ползваха ме като прасенце касичка

от в 12:30 на 19.06.2023
Калоян Соколов

Ема Радукану навлезе с гръм и трясък в световния тенис, след като преди две години се превърна в първата квалификантка, триумфирала в турнир от Големия шлем. Тогава 18-годишната британка завоюва трофея на US Open, печелейки всичките си десет двубоя без загубен сет и изведнъж вече не говорихме за световната номер 150, а за момиче, от което се очаква да доминира в спорта през следващите години. Изглежда обаче, всичко това се случи на твърде ранен етап в кариерата на Радукану и тя не издържа на огромните очаквания към себе си, като в момента отново се намира извън топ 100, а за капак трябваше да премине и през операция на глезена. Все пак Ема явно е извлякла много важни житейски поуки от този труден за нея период и изглежда готова отново да се оттласне нагоре към тенис върховете:

"Когато спечелих титлата в Ню Йорк и празненствата започнаха, то си казах, че бих се съгласила да премина и през най-ужасните възможни изпитания, за да изживея отново този момент. Оттогава трябваше да премина през множество неуспехи, които идваха един след друг. Издръжлива съм, имам висока толерантност, но не ми беше никак лесно. Сега понякога си мисля как предпочитам да не бях спечелила US Open.

Наложи ми се да съзрявам с изключително бързи темпове, защото бях изключително наивна, когато завоювах трофея. През последните две години научих, че WTA Турът далеч не е толкова хубаво и безопасно място, колкото си мислех и постоянно трябва да си нащрек, тъй като навън има много акули, които само чакат да те изядат. Смятам, че повечето хора в индустрията гледат на мен като прасенце касичка, защото съм само на 20 години. Беше ми наистина трудно да се ориентирам и на няколко пъти трябваше да се "опаря" сериозно. 

Уроците обаче са взети и сега знам, че трябва да поддържам възможно най-тесен и доверен кръг. Проблемите с травмите започнаха след миналогодишния Уимбълдън. Тъкмо бях започнала работа с нов треньор и бях много мотивирана нещата да потръгнат. Истината е, че той ме претоварваше в тренировъчния процес, а аз не казвах нито дума, защото не исках да изглеждам слаба в неговите очи и това само влоши нещата.

Именно затова не бързам с избора на нов треньор. Искам да се уверя, че ще имам точния човек до себе си, тъй като вече на няколко пъти избързах с вземането на подобни решения. Преди хората ме критикуваха, че сменям постоянно треньорите, а сега всички недоволстват, че не мога да намеря нов специалист, с когото да работя. Най-забавното е, че дори крал Чарлз III ме попита дали вече съм си намерила треньор, което ме накара да се смея и същевременно да съм поласкана, че е наясно с подобно нещо от живота ми" - разказва Радукану пред The Times.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Радукану: Понякога ми се иска да не бях печелила US Open; ползваха ме като прасенце касичка Калоян Соколов
Теми:  
wta | ема радукану | интервюта | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook