Разделението е факт: Свитолина отказа да се изправи срещу съперничка от Русия

от в 02:42 на 01.03.2022
Калоян Соколов

Инвазията на руските войски в Украйна продължава с пълна сила вече пети ден, а преговорите между двете страни до момента не дават резултати и не се очертава скоро да станем свидетели на някакъв вид примирие. Обтегнатата обстановка рефлектира и в спортен аспект, където западният свят пък осъжда остро поведението на Русия и вече налага ред санкции срещу най-голямата държава по площ в света, като Руската федерация остана без представителни отбори в международните състезания по футбол и баскетбол, а почти всички национални тимове на страната към момента са отстранени от участие в големите спортни форуми.

Тенисът също не прави изключение, след като Украинската тенис федерация отправи искане за спиране на правата на всички състезатели под руски флаг. Към тази позиция се присъедини и първата ракета на Украйна, а именно Елина Свитолина. Бившата номер три трябваше да се изправи срещу рускинята Анастасия Потапова в откриващия кръг на надпреварата в Монтерей, само че се отказа поради националността на своята съперничка и отправи следния призив в социалните медии:

"Вярвам, че настоящата ситуация изисква ясна позиция от нашите организации – ATP, WTA и ITF. Затова ние, украинските играчи, ги помолихме да следват препоръките на Международния олимпийски комитет (МОК) да признае гражданите на Русия или Беларус само за неутрални състезатели, без да изобразяват национални символи, цветове, знамена или химн. Затова искам да съобщя, че няма да играя утре на турнира в Монтерей, нито във всеки друг мач срещу руски или беларуски тенисистки, докато организациите ни не вземат това необходимо решение" - завърши 16-кратната WTA шампионка.

Любопитна подробност е, че Свитолина беше сред възможностите опонентки на Виктория Томова във втория на турнира в мексиканския град, така че пред Вики се открива отлична възможност за атака на така мечтаното място в топ 100.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Разделението е факт: Свитолина отказа да се изправи срещу съперничка от Русия Калоян Соколов
Теми:  
виктория томова | елина свитолина | любопитно | монтерей | русия-украйна

Коментари





Следвайте ни в Facebook