Реваншът е факт: Отлични Лазаров и Донски донесоха крайната победа на България над ЮАР!

от в 10:25 на 18.09.2022
Мартин Петков

Димитър Кузманов и Александър Лазаров донесоха успешно начало на България във важния сблъсък срещу РЮА за "Купа Дейвис" от Световна група II, при който страната победител ще се класира за плейофите за влизане в Световна група I през 2023-та година. Посредством победите на сингъл в петък на първите две ракети в състава ни, то за крайния триумф от съревнованието ни трябваше само още една точка, която още в откриващия мач за вчерашния втори състезателен ден можеше да дойде от срещата на двойки. Българският тандем, както свикнахме да виждаме в последните години, отново беше във формация Александър Лазаров и Александър Донски, които взеха своя своебразен реванш за поражението си от южноафриканското дуо през 2019-та, като надиграха убедително бившия номер 7 при каретата Рейвън Клаасен и колежанина Лейтън Кронье на кортовете в Българския национален тенис център (БНТЦ) след прекъсване на мача от близо 24 часа поради проливния дъжд, който се изля над София в съботния ден - 6:3 7:6(6). По този начин успехът за родината ни в сблъсъка срещу РЮА беше официализиран и се класираме за плейоф за влизане в Световна група I, благодарение на отличен триумф с 3:0 точки.

Началото на двубоя се оказа повече от отлично за родните представители, след като по-неопитният в тандема на съперниците Кронье изглеждаше скован при първия си момент на сервис, допусна и двойна грешка, а всичко това работеше в полза на нашите момчета и те реализираха ранен пробив. Отговорът от ответната страна на мрежата беше светкавичен и още при последвалото подаване на Лазаров българите трябваше да спасяват гейма си от ситуация 0:40, но със завидна лекота и безупречност при изпълняването на волетата нашенците увеличиха аванса си - 3:0. Впоследствие сблъсъкът придоби тенденциозното русло за среща на двойки и особени интересни мигове нямаше, но пък за сметка на това Донски и Лазаров на няколко пъти впечатлиха с индивидуално бляскави отигравания и след пропуснат сетбол на ретур, родните таланти нямаха затруднения на собствен сервис да затворят откриващия сет.

Във втората част равновесието на силите се запази, поради което срещата не предлагаше особено интригуващи моменти и подаванията скоростно се причисляваха към актива на сервиращите. Българите дочакаха своя шанс късно в сета и посредством поредица от страхотни отигравания, придружени от безгрешност в играта на мрежата, си осигуриха два от така наречените "скрити мачболи", ала ги пропуснаха и след като не допуснаха изненада на начален удар, изравнявайки за 5:5, то пороен дъжд сполетя двубоя, а продължителността и вредите, които остави след себе си, предизвикаха отмяна на целия остатък от състезателния ден, както и доиграването на двойковия сблъсък остана за днес. След паузата и спадът в температурните условия наглед скованост беше обхванала двата тима, ала всеки от тях спечели началния си удар на 30 и закономерно станахме свидетели на тайбрек.

В дългия гейм ретур уинър на Кронье донесе аванс от минипробив на съперниците, който обаче светкавично беше върнат от Донски и резултатът се заплете максимално, а нашите изпуснаха мачбол за смяна на полетата и 6:6. Точно тогава обаче щастлив развой на обстоятелствата за България намери своето място и слънцето на практика заслепи Клаасен, който не уцели топка, а секунди по-късно Лазаров с ас узакони победата за родината ни.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Реваншът е факт: Отлични Лазаров и Донски донесоха крайната победа на България над ЮАР! Мартин Петков
Теми:  
ITF | александър донски | александър лазаров | бг тенис | бгтенис | българия | купа дейвис | равен клаасен | южна африка

Коментари





Следвайте ни в Facebook