Реваншът е взет: Григор пречупи световния номер 35 в два тайбрека на старта в Париж!

от в 19:53 на 01.11.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров даде сериозни поводи за оптимизъм на тенис феновете у нас, след като през миналата седмица прекъсна поредицата си от три последователни поражения и продължи чак до полуфиналите на силния турнир във Виена, където беше спрян от бъдещия шампион Даниил Медведев. Това определено ни караше да вярваме, че Димитров разполага със силите да закрие сезон 2022 със силно представяне на Мастърса в Париж. Днес родният ни представител имаше тежката задача да се изправи в двубой от откриващия кръг на състезанието срещу нидерландеца Ботик ван де Зандсхулп, от когото беше допуснал поражение в Куинс, само че този път нашето момче показа по-здрави нерви от опонента си и го сломи със 7:6(5) 7:6(5), за да се класира за втория кръг, където му предстои сблъсък с екстравагантния и неподражаем Фабио Фонини.

Срещата започна с няколко лесно взети подавания от страна на двамата състезатели, ала българинът изигра изключително слаб гейм при 2:2, когато сбърка смач на празен корт, а накрая предаде началния си удар с двойна грешка и така изостана с пробив. Нидерландецът пък сервираше на завидно високо ниво и съумяваше да печели множество лесни точки, което му позволяваше с лекота да поддържа аванса си до 5:4.

Тогава последва сериозен подем в играта на Григор, който пласира феноменален минаващ удар от бекхенд, за да си осигури точка за изравняване на резултата, а Ботик не издържа на напрежението и пропусна с много форхенда си в следващото разиграване, като по този начин имахме пълен паритет в отделните геймове. Световният номер 35 веднага се опита да осъществи рибрейк, само че нашият сънародник действаше уверено в решителните моменти и закономерно ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек.

В него първоначално предимството на мини пробива беше на страната на Димитров, ала по-нискоранкираният състезател обърна нещата до 3:2 в своя полза. Изведнъж ръката на ван де Зандсхулп се стегна неочаквано и той допусна две поредни двойни грешки, докато родният ни представител изглеждаше изключително уверен в този период от срещата и заслужено измъкна този толкова оспорван сет.

Втората част стартира по подобие на първата и тенисистите нямаха особени шансове на посрещане. Отново обаче първите възможности се разкриха пред нидерландеца, тъй като бившият номер три пресили няколко свои отигравания и накрая инкасира брейк, забивайки длановия си удар в мрежата.

Все пак хасковлията не падна духом и изглеждаше много солиден от дъното на корта, но неговият опонент не му отстъпваше и дори надделя в най-дългата размяна досега в мача, която продължи цели 33 удара. За съжаление на Ботик, то той направи серия от три последователни двойни грешки в седмия гейм и скоро Гришо изравни за 4:4. Оттам насетне никой не намери начин да вземе решително предимство и двамата влязоха в нов тайбрек, където отново началният удар на ван де Зандсхулп го подведе и българинът се сдоби с два мачбола. Тогава нидерландецът пласира неспасяемо стоп поле, но веднага Димитров отвърна със своя печеливша акция към мрежата и се поздрави с крайния успех.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Реваншът е взет: Григор пречупи световния номер 35 в два тайбрека на старта в Париж! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | ботик ван де зандсхулп | григор димитров | мастърс париж | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook